Placuszki z cukinii z łososiem
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (10 g)
- Serek śmietankowy (50 g)
- Łosoś wędzony (50 g)
Przepis na placuszki z cukinii z łososiem krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 15 minut.
W drugiej miseczce wymieszaj dokładnie jajka z mąką, dodaj pół łyżeczkę curry i słodkiej papryki.
Dodaj cukinię i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Wykładaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron po około 2-3 minuty.
Na każdy placuszek wykładaj odrobinę serka śmietankowego i kawałek łososia.
Całość możecie posypać jeszcze koperkiem.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placuszków z cukinii z łososiem
Ten przepis na placuszki z cukinii z łososiem na pewno Was zaskoczy. Te placuszki to świetny pomysł na obiad. Podane z serkiem i łososiem są niezwykle pyszne.
Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.
Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Łosoś zaliczany jest do ryb tłustych, przez to jest również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają pozytywny wpływ m.in. na pracę układu sercowo-naczyniowego. W tygodniu powinno spożywać 2 porcje ryb (po 150 g każda), co zapewni odpowiednią podaż kwasów DHA.
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić placuszki z cukinii z łososiem to poznajcie to smaczne rozwiązanie, które proponujemy. Będą idealne na obiad, śniadanie lub kolacje. Mogą też być szybką przekąską, którą weźmiesz ze sobą do pracy.
Alergeny w placuszkach z cukinii z łososiem
Lista alergenów dla placuszków z cukinii z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze placuszków z cukinii z łososiem
W tygodniu powinno spożywać się około 150 g ryby, co zapewni odpowiednią podaż kwasów DHA.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.