Placek tiramisu
- Biszkopty (400 g)
- Mascarpone (500 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Whisky (50 ml)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - niepełna szklanka (200 ml)
Przepis na placek tiramisu krok po kroku
W misce umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej puszystej piany.
Dodaj serek mascarpone i skórkę z pomarańczy oraz whisky, zmiksuj do połączenia składników.
Biszkopty maczaj w kawie i układaj w szklanym naczyniu.
Wyłóż na nie połowę kremu i ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie wyłóż krem kolejną warstwę ciastek.
Posyp je kakao i schłodź w lodowce przez 12 godzin.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat placka tiramisu
Placek tiramisu to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Włoskiego pochodzenia ciasto to świętość we Włoszech. Tiramisu podawane jest tam na każdym rogu, najczęściej z dodatkiem espresso. Przepis na placek tiramisu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: włoskie biszkopty, serek mascarpone, żółtka jaj, cukier, skórka z pomarańczy, kawa, kakao, whisky.
Jak zrobić placek tiramisu? W misce umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj serek mascarpone i skórkę z pomarańczy oraz whisky, zmiksuj do połączenia składników. Biszkopty maczaj w kawie i układaj w szklanym naczyniu. Wyłóż na nie połowę kremu i ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie wyłóż krem kolejną warstwę ciastek. Posyp je kakao i schłodź w lodowce przez 12 godzin.
Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny placek tiramisu to doskonały deser na wiele okazji. Ciasto można przygotować na niedzielę do kawy. Smaczne tiramisu jest dobre po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Deser można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto możesz wzbogacić dodatkiem świeżych owoców takich jak truskawki czy maliny.
Alergeny w placku tiramisu
Lista alergenów dla placka tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze placka tiramisu
Placek tiramisu to bardzo kaloryczny deser zawierający dużą ilość cukru i tłuszczu. Tego typu wyroby powinny szczególnie ograniczać osoby chorujące na cukrzycę lub z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.