Placek tiramisu

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek tiramisu na białym talerzyku
Placek tiramisu
Placek tiramisu to doskonały pomysł na pyszny deser, który świetnie komponuje się podany do kawy i herbaty. Słodki placek z kremem z serka mascarpone jest bardzo kremowy.
Przygotowanie 20 min
472 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty (400 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Whisky (50 ml)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - niepełna szklanka (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
czajnik, szklany pojemnik

Przepis na placek tiramisu krok po kroku

W misce umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej puszystej piany.

Dodaj serek mascarpone i skórkę z pomarańczy oraz whisky, zmiksuj do połączenia składników.

Biszkopty maczaj w kawie i układaj w szklanym naczyniu.

Wyłóż na nie połowę kremu i ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie wyłóż krem kolejną warstwę ciastek.

Posyp je kakao i schłodź w lodowce przez 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na placek tiramisu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat placka tiramisu

Placek tiramisu to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Włoskiego pochodzenia ciasto to świętość we Włoszech. Tiramisu podawane jest tam na każdym rogu, najczęściej z dodatkiem espresso. Przepis na placek tiramisu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: włoskie biszkopty, serek mascarpone, żółtka jaj, cukier, skórka z pomarańczy, kawa, kakao, whisky.

Jak zrobić placek tiramisu? W misce umieść żółtka i cukier, ubij do powstania białej puszystej piany. Dodaj serek mascarpone i skórkę z pomarańczy oraz whisky, zmiksuj do połączenia składników. Biszkopty maczaj w kawie i układaj w szklanym naczyniu. Wyłóż na nie połowę kremu i ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie wyłóż krem kolejną warstwę ciastek. Posyp je kakao i schłodź w lodowce przez 12 godzin.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny placek tiramisu to doskonały deser na wiele okazji. Ciasto można przygotować na niedzielę do kawy. Smaczne tiramisu jest dobre po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Deser można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto możesz wzbogacić dodatkiem świeżych owoców takich jak truskawki czy maliny.

Alergeny w placku tiramisu

Lista alergenów dla placka tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze placka tiramisu

na 100g gotowej potrawy

Placek tiramisu to bardzo kaloryczny deser zawierający dużą ilość cukru i tłuszczu. Tego typu wyroby powinny szczególnie ograniczać osoby chorujące na cukrzycę lub z podwyższonym poziomem trójglicerydów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
304.67
472.24
Białko (g)
3.76
5.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
37.35
57.89
Węglowodany przyswajalne (g)
36.28
56.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
15.19
23.54
Tłuszcze nasycone (g)
13.88
21.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
2.03
Cholesterol (mg)
118.54
183.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
172.95
268.07
Wapń (mg)
70.73
109.63
Żelazo (mg)
1.20
1.86
Szacunkowy indeks glikemiczny placka tiramisu 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka tiramisu

Koszt składników
89.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
400 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 400 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Whisky
50 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 50 ml
Kawa, gotowy napar bez cukru
200 ml
niepełna szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 ml
Koszt składników
89.50