Pizza z serem pleśniowym

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z serem pleśniowym ułożona na desce pokrytej papierem do pieczenia.
Pizza z serem pleśniowym
Pizza z serem pleśniowym to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych i smacznych dań. Ze względu na spory dodatek sera zachwyca swoim aromatem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
539 kcal
Kcal w porcji
159 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier (5 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Gruszka (150 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (60 g)
  • Pesto zielone (50 g)
  • Rozmaryn suszony (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na pizzę z serem pleśniowym krok po kroku

Wymieszaj 1 szklankę mąki, drożdży, cukru i soli w dużej misce.

Dodaj oliwę z oliwek i pół szklanki ciepłej wody, całość dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.

Stopniowo dodawaj kolejną porcję mąki. Wyrabiaj, aż ciasto uformuje się w spójną, elastyczną kulkę.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię i krótko wyrabiaj, aż będzie gładkie.

Ciasto rozwałkuj na dość spory okrąg.

Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pizzy i posyp solą, pieprzem i rozmarynem.

Ciasto pokryj zielonym pesto.

Całą pizzę posyp serem i równomiernie ułóż pokrojoną gruszkę

Piecz pizzę przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.

Jak oceniasz przepis na pizzę z serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat pizzy z serem pleśniowym

Pizza z serem pleśniowym to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych i smacznych dań. Ze względu na spory dodatek sera zachwyca swoim aromatem.

Przepis na pizzę z serem pleśniowym to doskonały pomysł na pyszny włoski placek pieczony w domu. Domowa pizza pieczona w piekarniku może być równie smaczna, co ta z restauracji. Jej plusem jest również to, że możesz dowolnie modyfikować dodatki. Choć najlepiej ser pleśniowy sprawdza się z dodatkiem owoców, to możesz połączyć go również z: kurczakiem, tymiankiem, czy pomidorkami koktajlowymi. Wszystko zależy od tego, jakie smaki najbardziej Ci odpowiadają.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z serem pleśniowym, by była najlepsza, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Gruszka i ser pleśniowy to naprawdę wspaniały duet, który sprawdza się nie tylko w formie sałatki, ale równie dobrze smakuje na pysznej pizzy. Nie trzeba zamawiać jej z restauracji, można przygotować ją we własnym domu w kilka chwil. To wspaniała opcja dla wszystkich miłośników kuchni francuskiej i włoskiej, które w tym daniu doskonale się uzupełniają. Sekretem jest wspaniałe ciasto, które pełne jest oliwy z oliwek. Co więcej, choć ciasto na pizzę jest w pełni drożdżowe, to do jego przygotowania nie używa się zbyt dużej ilości drożdży. Dzięki temu całość nie jest tak ciężka dla układu pokarmowego, a po niej występują problemy trawienne. Do przygotowania pizzy używa się mąki pszennej, najlepiej postawić na tę oczyszczoną, która lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami. Można również użyć pełnoziarnistej, jednak nie jest to konieczność. Pizzę można również przygotować z mąki żytniej. Ciasto powinno leżakować przez co najmniej 30 minut, by było w stanie urosnąć i stworzyć naprawdę pyszny placek. Jednak można również pozwolić mu rosnąć nieco dłużej. Wspaniale sprawdza się odczekanie 12 godzin, jednak jest opcja tylko dla osób, które cechują się dużą cierpliwością. Jeśli chce się zostawić ciasto na dłużej, można zawinąć je w kulkę i odstawić do miski pokrytej oliwą z oliwek. Dzięki temu nadal będzie wyjątkowo jędrne kolejnego dnia.

Alergeny w pizzy z serem pleśniowym

Lista alergenów dla pizzy z serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
    • Pesto zielone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze pizzy z serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(159g)
Energia (kcal)
339.29
539.46
Białko (g)
9.64
15.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(159g)
Węglowodany (g)
40.37
64.18
Węglowodany przyswajalne (g)
38.84
61.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(159g)
Tłuszcz (g)
16.01
25.45
Tłuszcze nasycone (g)
4.97
7.90
Tłuszcze nienasycone (g)
11.04
17.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(159g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.18
Tiamina (mg)
0.59
0.93
Ryboflawina (mg)
0.32
0.51
Niacyna (mg)
3.74
5.95
Foliany (µg (mcg))
103.73
164.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(159g)
Sód (mg)
191.81
304.98
Potas (mg)
144.65
229.99
Wapń (mg)
84.31
134.05
Fosfor (mg)
112.84
179.42
Magnez (mg)
26.18
41.63
Żelazo (mg)
3.05
4.85
Cynk (mg)
0.94
1.49
Miedź (mg)
0.13
0.20
Mangan (mg)
0.41
0.66
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z serem pleśniowym 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z serem pleśniowym

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Gruszka
150 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Ser pleśniowy niebieski
60 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Pesto zielone
50 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
1.58
Za 50 g
Rozmaryn suszony
5 g
1.60
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 5 g
Koszt składników
39.80