Ser pleśniowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w serze pleśniowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Ser pleśniowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
ser pleśniowy niebieski 0 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego sera pleśniowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak ser pleśniowy niebieski indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z serem pleśniowym
Ser żółty, Ser feta, Ser kozi

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla sera pleśniowego

Ser pleśniowy niebieski
Kategoria produktu Mleko i przetwory mleczne
Alergie* Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 0
(niski)

Przepisy z serem pleśniowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto