Polenta

Opublikowano: 21.07.2021 r., 14:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polenta podana w drewnianej misce z masłem.
Polenta
Polenta to typowo włoska potrawa, która może być osobnym daniem, a także dodatkiem do innych. Ma bardzo uniwersalny smak, a dodatek sera sprawia, że świetnie syci.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
608 kcal
Kcal w porcji
158 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka kukurydziana - 1 szklanka (250 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Masło - 3 łyżeczki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polentę krok po kroku

W dużym garnku zagotuj 3 szklanki wody. Wodę posól odrobinę i wsyp do niej mąkę kukurydzianą.

Mąkę gotuj przez 30 minut stale mieszając, by nie powstały grudki.

Do mąki dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Gdy mąka wchłonie całe masło, dodaj do środka starty ser i wciąż dokładnie mieszaj.

Całość dopraw pieprzem.

Polentę możesz podawać od razu lub po schłodzeniu.

Jak oceniasz przepis na polentę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat polenty

Polenta to pyszne wegetariańskie danie kuchni włoskiej, które nie jest bardzo popularne. Dawniej przyrządzane było tylko na bazie mąki kasztanowej, dziś głównie używa się do jej wykonania mąki lub kaszki kukurydzianej. To danie, które może stanowić tylko dodatek do innej potrawy lub być daniem zasadniczym. Jest niezwykle kremowa i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań o bardzo gęstej konsystencji.

Przepis na polentę jest niezwykle łatwy i przypomina przygotowywanie kaszki. W kilka chwil można podawać to pyszne danie i cieszyć się jego smakiem. Polentę można podawać na ciepło, w postaci gęstego kremu, a także na zimno, po wysuszeniu całości. Polenta po ochłodzeniu daje się kroić na mniejsze kawałki i stanowi świetną bazę do kanapek. Można ją również grillować i używać jako jako bazy do grzanek. W opcji na ciepło będzie idealną alternatywą dla ziemniaków. Polenta w takiej wersji jest bardzo gęsta i idealnie komponuje się z sosami mięsnymi i gulaszami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polentę w sposób niezwykle łatwy i szybki, to ten przepis na pewno się sprawdzi. Powstaje z niego pyszny dodatek, a także główne danie o wspaniałym smaku.

Mamałyga z kaszki kukurydzianej, jak inaczej nazywana jest polenta, choć może nie wydaje się mieć zbyt pięknego wyglądu, smakuje znakomicie. Zwłaszcza z dodatkiem sera. To danie, które świetnie sprawdzi się również na diecie, gdyż całość jest bardzo sycąca i zawiera sporo błonnika, dzięki czemu usprawnia pracę układu pokarmowego.

Tak przygotowana potrawa jest zupełnie bezglutenowa, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób z celiakią czy z alergią na to białko. Po ochłodzeniu będzie również świetną alternatywą dla chleba, tylko że w wersji bez glutenu. To świetny zamiennik dla chleba sklepowego, gdyż nie zawiera żadnych dodatków do żywności.

Tak przygotowana potrawa jest wegetariańska, dlatego sprawdzi się dla wszystkich osób ograniczających mięso. Zawiera parmezan, który dba o odpowiedni poziom białka i tłuszczów. Można go również zastąpić używając ​ser pecorino, który również wspaniale smakuje. Ten szybki przepis to dobry pomysł na pyszne i sycące danie.

Alergeny w polencie

Lista alergenów dla polenty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło

Wartości odżywcze polenty

na 100g gotowej potrawy

To dodatek o bardzo wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie powinien być częstym gościem w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kcal)
385.25
608.70
Białko (g)
10.64
16.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany (g)
64.64
102.13
Węglowodany przyswajalne (g)
61.23
96.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.41
5.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz (g)
9.21
14.55
Tłuszcze nasycone (g)
6.66
10.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(158g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.19
Tiamina (mg)
0.53
0.84
Ryboflawina (mg)
0.33
0.52
Niacyna (mg)
4.61
7.28
Foliany (µg (mcg))
124.27
196.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(158g)
Sód (mg)
187.83
296.76
Potas (mg)
130.03
205.45
Wapń (mg)
188.44
297.74
Fosfor (mg)
184.32
291.22
Magnez (mg)
30.97
48.93
Żelazo (mg)
3.65
5.77
Cynk (mg)
0.93
1.47
Miedź (mg)
0.07
0.11
Mangan (mg)
0.14
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny polenty 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polenty

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
250 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 250 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Masło
15 g
3 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
15.00