Przepis na jajka w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, rondelek

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz.

W garnku podgrzej bulion i dodaj do niego śmietankę. Przelej odrobinę ciepłego płynu do szklanki, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i przelej do garnka. Odczekaj do zagotowania.

Sos dopraw solą, pieprzem i koperkiem. Dokładnie wymieszaj.

Gotowe jajka podawaj polane sosem.

Jajka w sosie koperkowym podane z pieczywem.
jajka w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
13.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
190 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
25

Jajka w sosie koperkowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym są idealną opcją na pyszny obiad dla całej rodziny. Są niezwykle sycące, a przy tym naprawdę smaczne. Całość dopełnia gęsty i kremowy sos z dużą ilością pysznego koperku. To danie sprawdzi się na święta, ale również na co dzień. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także kaszą.

Sos koperkowy do jajek można przygotować w kilka minut i świetnie nada się również do innych dań. Jego bazą jest słodka śmietanka, która nadaje mu odpowiedniego smaku. Można ją również wymienić na gęsty jogurt naturalny, dzięki czemu całe danie będzie bardziej fit. Nie jest to jednak konieczne, gdyż dostarcza ono naprawdę sporo białka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka w sosie koperkowym, by było niezwykle pyszne, a przy tym pełne smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo kremowa i smaczna. Aromatu nadaje całości spory dodatek koperku. To danie, które jest całkowicie lekkostrawne, dlatego może pojawiać się na diecie, sprawdzi się również dla najmłodszych. Ta opcja dostarcza także sporo białka. Jajka są świetną alternatywą dla mięsa, gdyż są równie smaczne i odżywcze, a zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale są źródłem wielu witamin i związków prozdrowotnych. Ich obecność w diecie na pewno wyjdzie każdemu na zdrowie. Ze względu na bardzo duży udział białka całość jest naprawdę sycąca.

To danie, które wspaniale sprawdzi się na święta. Jest lekkie i delikatne, ale przy tym bardzo dekoracyjne. To potrawa, która przykuwa wzrok ze względu na dużą ilość kontrastów. Jasny sos, żółtko jaja i zielony koperek, pięknie współgrają i przywodzą na myśl wiosenne łąki. To idealny pomysł na smaczne danie, które nada się świetnie na obiad dla całej rodziny. W dodatku, można je przygotować w ekspresowym czasie, co docenią na pewno wszystkie osoby, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.

Ten przepis na jajka w sosie koperkowym, pozwala przygotować danie dobre, pełne smaku i aromatu. A przy tym niezwykle nieskomplikowane. Sprawdzi się na uroczysty obiad, a także codzienne posiłki.

Wartości odżywcze jajek w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kalorie)
118.05 kcal
190.05 kcal
Białko
5.13 g
8.25 g

Węglowodany w jajkach w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany
4.24 g
6.82 g
Węglowodany przyswajalne
3.90 g
6.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.34 g
0.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz
8.91 g
14.34 g
Tłuszcze nasycone
6.99 g
11.25 g
Tłuszcze nienasycone
1.92 g
3.09 g
Tłuszcze jednonasycone
1.28 g
2.05 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.04 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
123.07 mg
198.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na jajka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina A
86.47 µg (mcg)
139.21 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
6.66 mg
10.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
52.93 µg (mcg)
85.22 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.29 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
27.58 µg (mcg)
44.40 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód
164.50 mg
264.85 mg
Potas
138.36 mg
222.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
37.25 mg
59.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
76.65 mg
123.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
10.44 mg
16.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
1.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
0.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w sosie koperkowym 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach w sosie koperkowym

Lista alergenów dla jajek w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania jajek w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koperek
50 g
1 duży pęczek
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na jajka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób