Pierogi wigilijne

Opublikowano: 26.04.2021 r., 15:46 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi wigilijne z kapustą
Pierogi wigilijne
Tradycyjne, polskie pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, znane od wielu pokoleń. Przepyszne pierogi, które możesz przygotować nie tylko na święta.
Przygotowanie 90 min
605 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 duże szklanki (275 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Suszone grzyby (150 g)
  • Kapusta kiszona (450 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica, wałek

Przepis na pierogi wigilijne krok po kroku

Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc, dzień przed planowanym przygotowaniem pierogów.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażaj cebulę aż się zeszkli.

Połowę usmażonej cebuli odłóż – wykorzystasz ją na koniec do posypania pierogów.

Namoczone grzyby zagotuj i gotuj aż będą miękkie.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.

Grzyby drobno pokrój i wymieszaj z kapustą i połową porcji ugotowanej cebuli. Całość dopraw.

Na blasze lub stolnicy wymieszaj mąkę z solą i ok. 150 ml wody.

Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek.

Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrajaj porcje ciasta.

Na każdy krążek ciasta nakładaj porcje farszu.

Zlep brzegi ciasta formując pierogi.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Do wody wrzuć pierogi, mieszając aby nie przywarły do dna.

Gotuj ok.3-4 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi podawaj posypane podsmażoną wcześniej cebulką.

Jak oceniasz przepis na pierogi wigilijne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat pierogów wigilijnych

Pierogi wigilijne z kapustą i z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak coraz częściej, przygotowywane są również bez większej okazji, jako smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny, a nie tylko danie świąteczne.

Choć sam przepis na pyszne pierogi wigilijne i sposób ich przygotowania są bardzo proste, niestety jest to danie wymagające dużej ilości czasu. Dlatego, bardzo korzystnym rozwiązaniem jest przygotowanie większej ilości pierogów za jednym razem, a następnie zamrożenie kilku porcji. Można z nich następnie korzystać, zawsze kiedy brakuje czasu na przygotowanie porządnego, smacznego obiadu - pierogi wigilijne z kapustą i grzybami są w zasięgu możliwości każdego, jako szybki obiad po pracy.

Przepis na ciasto na pierogi i nie należy do skomplikowanych – niezbędne składniki to wyłącznie mąka, woda i sól, z których należy zagnieść ciasto. Choć tradycyjnie ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, w ramach urozmaicenia swojej diety, można wykorzystać także mąkę żytnią, orkiszową lub gryczaną. A jak przygotować farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Potrzebne będą oczywiście kapusta kiszona oraz ulubione grzyby. Nadzienie można przygotować z pieczarek, borowików, podgrzybków czy mieszanki grzybów leśnych. Bez problemu można też wykorzystać grzyby suszone, jeśli akurat nie mamy dostępu do świeżych. Choć pierogi z grzybami to danie charakteryzujące się wieloletnią tradycyją, dokładny sposób ich przygotowania oraz podania mogą różnić się w każdym domu, w zależności od zwyczajów i upodobań danej rodziny.

Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami najczęściej podawane są z podsmażaną cebulką, czasem także z domowymi skwarkami lub posypane posiekanym szczypiorkiem. Choć jest to danie świąteczne i uroczyste jednocześnie charakteryzuje je stosunkowo niska kaloryczność i zawartość tłuszczu, co jest niewątpliwą zaletą.

Świetnie sprawdzą się nie tylko od Święta, ale również jako obiad rodzinny, czy danie na wynos, które łatwo zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy.

Alergeny w pierogach wigilijnych

Lista alergenów dla pierogów wigilijnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pierogów wigilijnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
168.06
605.01
Białko (g)
8.12
29.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
29.71
106.96
Węglowodany przyswajalne (g)
24.27
87.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.44
19.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
1.87
6.73
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
2.45
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
4.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.01
3.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
0.41
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.35
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.43
26.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.93
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.45
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
6.25
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.98
179.92
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.49
12.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
274.41
987.87
Potas (mg)
129.03
464.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.41
77.09
Fosfor (mg)
44.86
161.50
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.26
58.53
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.47
12.49
Cynk (mg)
0.38
1.36
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów wigilijnych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów wigilijnych

Koszt składników
87.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
275 g
2 duże szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 275 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Suszone grzyby
150 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 8
52.50
Za 150 g
Kapusta kiszona
450 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 450 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
87.00