Pierogi wigilijne
- Mąka pszenna typ 500 - 2 duże szklanki (275 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Suszone grzyby (150 g)
- Kapusta kiszona (450 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na pierogi wigilijne krok po kroku
Grzyby zalej wodą i odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc, dzień przed planowanym przygotowaniem pierogów.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażaj cebulę aż się zeszkli.
Połowę usmażonej cebuli odłóż – wykorzystasz ją na koniec do posypania pierogów.
Namoczone grzyby zagotuj i gotuj aż będą miękkie.
Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
Grzyby drobno pokrój i wymieszaj z kapustą i połową porcji ugotowanej cebuli. Całość dopraw.
Na blasze lub stolnicy wymieszaj mąkę z solą i ok. 150 ml wody.
Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrajaj porcje ciasta.
Na każdy krążek ciasta nakładaj porcje farszu.
Zlep brzegi ciasta formując pierogi.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Do wody wrzuć pierogi, mieszając aby nie przywarły do dna.
Gotuj ok.3-4 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Pierogi podawaj posypane podsmażoną wcześniej cebulką.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat pierogów wigilijnych
Pierogi wigilijne z kapustą i z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak coraz częściej, przygotowywane są również bez większej okazji, jako smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny, a nie tylko danie świąteczne.
Choć sam przepis na pyszne pierogi wigilijne i sposób ich przygotowania są bardzo proste, niestety jest to danie wymagające dużej ilości czasu. Dlatego, bardzo korzystnym rozwiązaniem jest przygotowanie większej ilości pierogów za jednym razem, a następnie zamrożenie kilku porcji. Można z nich następnie korzystać, zawsze kiedy brakuje czasu na przygotowanie porządnego, smacznego obiadu - pierogi wigilijne z kapustą i grzybami są w zasięgu możliwości każdego, jako szybki obiad po pracy.
Przepis na ciasto na pierogi i nie należy do skomplikowanych – niezbędne składniki to wyłącznie mąka, woda i sól, z których należy zagnieść ciasto. Choć tradycyjnie ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, w ramach urozmaicenia swojej diety, można wykorzystać także mąkę żytnią, orkiszową lub gryczaną. A jak przygotować farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Potrzebne będą oczywiście kapusta kiszona oraz ulubione grzyby. Nadzienie można przygotować z pieczarek, borowików, podgrzybków czy mieszanki grzybów leśnych. Bez problemu można też wykorzystać grzyby suszone, jeśli akurat nie mamy dostępu do świeżych. Choć pierogi z grzybami to danie charakteryzujące się wieloletnią tradycyją, dokładny sposób ich przygotowania oraz podania mogą różnić się w każdym domu, w zależności od zwyczajów i upodobań danej rodziny.
Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami najczęściej podawane są z podsmażaną cebulką, czasem także z domowymi skwarkami lub posypane posiekanym szczypiorkiem. Choć jest to danie świąteczne i uroczyste jednocześnie charakteryzuje je stosunkowo niska kaloryczność i zawartość tłuszczu, co jest niewątpliwą zaletą.
Świetnie sprawdzą się nie tylko od Święta, ale również jako obiad rodzinny, czy danie na wynos, które łatwo zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy.
Alergeny w pierogach wigilijnych
Lista alergenów dla pierogów wigilijnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów wigilijnych
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.