Pierniczki bezglutenowe

Opublikowano: 13.12.2021 r., 10:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczone bezglutenowe pierniczki
Bezglutenowe pierniczki
Przepis na bezglutenowe pierniczki na święta powinien znać każdy kto na co dzień stosuje dietę bez glutenu, aby w okresie świątecznym nie musieć rezygnować z ich pysznego korzennego smaku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
145 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka migdałowa - 2 szklanki (200 g)
  • Mąka ryżowa - 5 łyżek (50 g)
  • Mąka kukurydziana - 5 łyżek (50 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki (30 g)
  • Mąka kokosowa - 3 łyżki (30 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (7 g)
  • Miód - 3 łyżki (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Masło (80 g)
  • Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika, goździki, goździki całe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, pędzelek, rondelek

Przepis na pierniczki bezglutenowe krok po kroku

Do miski wsyp wszystkie mąki, przyprawy, proszek do pieczenia, ksylitol. Dokładnie wymieszaj.

Miód i masło dodaj do rondelka i podgrzewaj, aż będą płynne.

Oddziel białka od żółtek, żółtka ubij trzepaczką.

Do miski z sypkimi składnikami dodaj miód z masłem, jogurt, żółtka i wszystko wymieszaj.

Ręcznie wyrabiaj ciasto, przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wycinaj pierniczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmaruj białkiem jaj.

Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na pierniczki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat pierniczków bezglutenowych

Pierniczki to obowiązkowe ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie ten czas bez ich intensywnego, korzennego smaku i zapachu. Pieczone w wielu przeróżnych kształtach świątecznych, na przykład choinkach, bałwankach, gwiazdkach, czy reniferach, nie tylko fantastycznie smakują, ale też pięknie prezentują się na stole i stanowią świetny element dekoracyjny. Świąteczne pierniczki bezglutenowe nie różnią się znacząco smakiem od tych tradycyjnych, a dzięki wykorzystaniu mąk i wszystkich produktów bez glutenu mogą być całkowicie bezpieczne spożywane przez osoby na przykład z celiakią, czy nietolerancją glutenu. Jeśli te problemy dotyczą cię lub bliskiej Ci osoby, z którą spędzisz przy stole świąteczny czas, koniecznie poznaj ten prosty przepis na pierniczki bezglutenowe, które będą równie dobre i smaczne, co tradycyjne. Najważniejszą różnicą jest dobór mąk. Zazwyczaj do pierniczków wykorzystuje się mąki pszenne, natomiast w pierniczkach bezglutenowych konieczne jest ich zastąpienie mąkami bez glutenu. Możesz w tym celu wykorzystać gotowe mieszanki mąk bezglutenowych lub stworzyć je samodzielnie i wykorzystać na przykład mąkę migdałową, ziemniaczaną, ryżową. Dobrze sprawdza się również mąka owsiana, pamiętaj jednak aby wybierać wyłącznie taką, która jest certyfikowana, ponieważ produkty owsiane, często zostają zanieczyszczone glutenem. Kluczowe w pierniczkach wszystkiego rodzaju jest odpowiednie dobranie przypraw. Możesz kupić gotową mieszankę przypraw korzennych lub przygotować ją samodzielnie. W tym celu najlepiej wykorzystać cynamon, goździki, imbir, miód, gałkę muszkatołową. Dzięki temu przepyszny, aromatyczny, korzenny zapach będzie unosił się w całym domu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierniczki bezglutenowe, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, dzięki któremu nauczysz się jak przygotować najlepsze pierniczki na święta.

Alergeny w pierniczkach bezglutenowych

Lista alergenów dla pierniczków bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierniczków bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć indeks glikemiczny można zrezygnować z dodatku miodu i wykorzystać sam ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
416.81
145.88
Białko (g)
11.32
3.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
35.23
12.33
Węglowodany przyswajalne (g)
30.71
10.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.52
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
27.88
9.76
Tłuszcze nasycone (g)
10.15
3.55
Tłuszcze nienasycone (g)
17.73
6.21
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.80
2.38
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.93
3.83
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka kokosowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.94
30.08
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.13
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
92.29
32.30
Potas (mg)
311.02
108.86
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
98.09
34.33
Żelazo (mg)
1.03
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków bezglutenowych 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierniczków bezglutenowych

Koszt składników
98.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka migdałowa
200 g
2 szklanki
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
22.40
Za 200 g
Mąka ryżowa
50 g
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 g
Mąka kukurydziana
50 g
5 łyżek
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Mąka kokosowa
30 g
3 łyżki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 30 g
Soda oczyszczona
7 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 7 g
Miód
50 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Jajko
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt naturalny
30 ml
3 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 ml
Koszt składników
98.30