Pieczona owsianka

Opublikowano: 28.08.2021 r., 20:41 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona owsianka w owalnym naczyniu
Pieczona owsianka
Pieczona owsianka jest zdrową i bardzo smaczną propozycją na śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Możesz dodawać do niej dowolne owoce i dodatki tworząc nowe danie.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 30 min
517 kcal
Kcal w porcji
358 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (50 g)
  • Miód - 1 łyżka (25 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 2 łyżki (40 g)
  • Banan - 1 sztuka (130 g)
  • Borówka amerykańska - 1 szklanka (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczoną owsiankę krok po kroku

W garnku podgrzej mleko z masłem orzechowym i dodaj płatki owsiane, 0,5 łyżeczki cynamonu, miód i jogurt.

Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Wierzch posyp borówkami i połóż dwie połówki banana.

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na pieczoną owsiankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat pieczonej owsianki

Owsianka jest jedną z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Tradycyjna owsianka gotowana jest na wodzie lub mleku z dodatkiem przypraw, orzechów i suszonych owoców. Z upływem czasu zaczęto tworzyć nowe i wyjątkowe przepisy na to danie, jak nocna owsianka bez gotowania lub pieczona w piekarniku.

Pieczona owsianka jest oryginalną propozycją tradycyjnej owsianki. Pieczona owsianka jest zdrową i fit propozycją na wyjątkowe śniadanie z owocami. Jej podstawą są płatki owsiane, które posiadają wiele wartości odżywczych. Płatki owsiane posiadają wiele składników, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Błonnik reguluję pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, pozytywnie wpływa również na regulację gospodarki węglowodanowej. Płatki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego są doskonałym źródłem magnezu, który jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Owsianka przygotowana jest z bananem, który dodaje jej słodkiego smaku, ale także wartości odżywczych. Banan jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C, witaminy E, Witaminy K, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Spożywanie bananów pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu w krwi, niweluje negatywne skutki stresu, działa rozkurczowo co może zmniejszyć bóle miesiączkowe, są pomocne przy zgadze, biegunkach, zaparciach i chorobie wrzodowej, niedojrzałe banany są także świetnym prebiotykiem. Antyoksydanty zawarte w bananach zwalczają wolne rodniki czym przyczyniają się do ochrony przed chorobami przewlekłymi, a także przyczyniają się do zwiększonej produkcji serotoniny. Do owsianki możesz dodać orzechy oraz owoce jagodowe, które zwiększą wartość odżywczą dania. Przepis na pieczoną owsiankę jest łatwy i szybki, idealnie sprawdzi się na codzienne śniadanie. Jak dokładnie przygotować i ile piec owsiankę dowiesz się z przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Owsianka zapiekana jest wyśmienitą propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie, które będzie smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Alergeny w pieczonej owsiance

Lista alergenów dla pieczonej owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze pieczonej owsianki

na 100g gotowej potrawy

Pieczona owsianka jest wyśmienitą i zdrową propozycją na śniadanie. Będzie idealnym, ciepłym posiłkiem w chłodne dni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kcal)
144.49
517.27
Białko (g)
5.01
17.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany (g)
22.96
82.19
Węglowodany przyswajalne (g)
20.29
72.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
9.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz (g)
4.35
15.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.52
5.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
10.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.76
6.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
3.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.45
8.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A (µg (mcg))
20.79
74.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.74
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
11.71
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
2.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.73
70.63
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.07
3.81
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.82
53.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.60
37.94
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód (mg)
46.71
167.21
Potas (mg)
217.66
779.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.43
241.39
Fosfor (mg)
120.99
433.16
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.84
142.62
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
3.01
Cynk (mg)
0.89
3.19
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej owsianki 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej owsianki

Koszt składników
45.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jogurt naturalny 2%
50 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
2 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Banan
130 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
0.87
Za 130 g
Borówka amerykańska
130 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
6.24
Za 130 g
Koszt składników
45.40