Przepis na pieczoną owsiankę krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne

W garnku podgrzej mleko z masłem orzechowym i dodaj płatki owsiane, 0,5 łyżeczki cynamonu, miód i jogurt.

Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Wierzch posyp borówkami i połóż dwie połówki banana.

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pieczona owsianka podana w dużym owalnym naczyniu na szarej ściereczce, na około talerzyki z porcjami owsianki, banan, przyprawy
Pieczona owsianka
Koszt przygotowania dania
11.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
517 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
52

Pieczona owsianka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonej owsiance

Owsianka jest jedną z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Tradycyjna owsianka gotowana jest na wodzie lub mleku z dodatkiem przypraw, orzechów i suszonych owoców. Z upływem czasu zaczęto tworzyć nowe i wyjątkowe przepisy na to danie, jak nocna owsianka bez gotowania lub pieczona w piekarniku.

Pieczona owsianka jest oryginalną propozycją tradycyjnej owsianki. Pieczona owsianka jest zdrową i fit propozycją na wyjątkowe śniadanie z owocami. Jej podstawą są płatki owsiane, które posiadają wiele wartości odżywczych. Płatki owsiane posiadają wiele składników, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Błonnik reguluję pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, pozytywnie wpływa również na regulację gospodarki węglowodanowej. Płatki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego są doskonałym źródłem magnezu, który jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Owsianka przygotowana jest z bananem, który dodaje jej słodkiego smaku, ale także wartości odżywczych. Banan jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C, witaminy E, Witaminy K, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Spożywanie bananów pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu w krwi, niweluje negatywne skutki stresu, działa rozkurczowo co może zmniejszyć bóle miesiączkowe, są pomocne przy zgadze, biegunkach, zaparciach i chorobie wrzodowej, niedojrzałe banany są także świetnym prebiotykiem. Antyoksydanty zawarte w bananach zwalczają wolne rodniki czym przyczyniają się do ochrony przed chorobami przewlekłymi, a także przyczyniają się do zwiększonej produkcji serotoniny. Do owsianki możesz dodać orzechy oraz owoce jagodowe, które zwiększą wartość odżywczą dania. Przepis na pieczoną owsiankę jest łatwy i szybki, idealnie sprawdzi się na codzienne śniadanie. Jak dokładnie przygotować i ile piec owsiankę dowiesz się z przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Owsianka zapiekana jest wyśmienitą propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie, które będzie smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Wartości odżywcze pieczonej owsianki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kalorie)
144.49 kcal
517.27 kcal
Białko
5.01 g
17.95 g

Węglowodany w pieczonej owsiance

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany
22.96 g
82.19 g
Węglowodany przyswajalne
20.29 g
72.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz
4.35 g
15.56 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.47 g
5.28 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.83 g
10.12 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, miód.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.76 g
6.32 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, miód.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
3.80 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pieczoną owsiankę

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina B6
0.13 mg
0.48 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, miód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.75 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.07 mg
3.81 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
14.82 µg (mcg)
53.04 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczoną owsiankę

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód
46.71 mg
167.21 mg
Potas
217.66 mg
779.22 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
67.43 mg
241.39 mg
Fosfor
120.99 mg
433.16 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
39.84 mg
142.62 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
3.19 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej owsianki 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonej owsiance

Lista alergenów dla pieczonej owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania pieczonej owsianki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jogurt naturalny 2%
50 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
2 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Banan
130 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
0.87
Za 130 g
Borówka amerykańska
130 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
6.24
Za 130 g
Liczba porcji:
Koszt składników
45.40
Jak oceniasz przepis na pieczoną owsiankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób