Owsianka na kolację

owsianka na kolację

Owsianka to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Najchętniej spożywamy ją na śniadanie. Istnieje jednak duża grupa ludzi, która zdecydowanie preferuje jeść owsiankę na kolację. Dawniej danie było podstawą wyżywienia europejskiej ludności. Dziś wciąż zajadamy się owsianką, ponieważ żaden inny posiłek nie daje takiej energii i uczucia sytości z rana. Kolacja w postaci owsianki doceniana jest z kolei jako zdrowa alternatywa dla klasycznych kanapek.

Owsianka na kolację – najlepsze przepisy na szybką kolację

Owsianka to jeden z najzdrowszych posiłków, który od lat doceniany jest na całym świecie. Najczęściej jada się ją na śniadanie na słodko z owocami czy innymi dodatkami. Pyszna jest też jednak owsianka na kolację, która może zastąpić tradycyjne kanapki. Owsianka jest smaczna i szybka do przygotowania. W dodatku danie jest naprawdę tanie. Jak ugotować owsiankę na kolację? Sprawdź proste przepisy na owsiankę.

Przepisy na owsiankę – sprawdź, jak zrobić pyszną i sycącą owsiankę

Owsianka na kolację – czy to dobry pomysł?

Owies uprawiany jest Europie od zarania dziejów. Jego uprawę datuje się nawet na epokę brązu. W średniowieczu zalewało się go wodą, co tworzyło niezwykle sycący posiłek dla Europejczyków. Posilały się nią głównie osoby pracujący fizycznie, zwłaszcza że owsianka dawała uczucie sytości i energię na wiele godzin pracy. Z czasem zaczęto dostrzegać pozytywne właściwości odżywcze dania. Naukowcy potwierdzili, że pozytywie wpływa na dietę i zwiększa wytrzymałość organizmu. Nic dziwnego, że jemy owsiankę na śniadanie. Owsianka na kolację też nie jest jednak najgorszym pomysłem. Może to być dobra alternatywa dla klasycznych kanapek z szynką i żółtym serem. Produkty owsiane powinny znajdować się w każdej zbilansowanej diecie – pod warunkiem że nie cierpisz np. insulinooporność. Owsianka to jeden z najzdrowszych posiłków świata, więc warto wypróbować ją na smaczną i zdrową kolację.

Wystarczy zjeść jedną miskę pożywnej owsianki, aby przekonać się o jej cennych właściwościach zdrowotnych. Owies zawiera cenne kwasy tłuszczowe, których nasze organizmy nie są w stanie wytwarzać. Dzięki nim można zapobiegać tworzeniu się zakrzepów, a także wspomóc organizm w leczeniu miażdżycy. Płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, przez co węglowodany są powoli trawione przez organizm. Sprawia to, że stopniowo uwalniane są do niego z pożywienia. Owsianka to pełnowartościowy posiłek, który warto jeść na kolację. Jest pyszna, zdrowa i pełna witamin. W dodatku danie uważane jest za tanie – oczywiście w zależności od tego, z jakimi dodatkami je podasz.

Popularne płatki owsiane – to z nich zrobisz proste przepisy

Już wiesz, że owsianka jest pyszna i wartościowa. Czy wiedziałeś jednak o tym, że robi się ją z kilku rodzajów płatków? Owsiankę można gotować z płatków owsianych tradycyjnych – czyli tych, które poddaje się mniejszej obróbce, więc powinno się je gotować dłużej niż pozostałe. Mamy też płatki górskie, będące przetworzone. Należy je tylko zagotować i przygotować do zjedzenia z ulubionymi dodatkami. Mamy również trzeci rodzaj płatków owsianych, mianowicie błyskawiczne. Te płatki mają niższą wilgotność, więc można zjadać je także na zimno – świetne smakują zalane chłodnym mlekiem.

Niezależnie od rodzaju wybranych płatków, owies zawiera wartościowe dla organizmu substancje odżywcze. Dzięki nim można więc złagodzić niektóre dolegliwości, np. bóle reumatyczne. Owies odnalazł swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Płatki owsiane stosuje się w pielęgnacji wrażliwej skóry (np. woda z płatkami owsa świetnie nawilża skórę i łagodzi zaczerwienienia). Można je znaleźć drogeryjnych kremach czy balsamach do wrażliwej skóry.

Pyszna i smaczna owsianka na kolację – z czym można ją zrobić?

Owsianka kojarzy się z mało apetyczną papką, która zapycha żołądek. Niektórzy wspominają owsiankę jako kleisty posiłek z przedszkola, który nie mógł im przejść przez zęby. Inni pamiętają danie jako najgorszą potrawę szpitalną. Tymczasem owsianka na kolację wcale nie musi być niedobrą, dziwną papką. Płatki przygotować można zarówno na słodko, jak i na słono. Owsianka może być naprawdę dobra – wystarczy zrobić ją z ciekawymi, apetycznymi składnikami. Można przyrządzić ją na wodzie, aby miała mniej kcal. Można też zaserwować ją w wersji słodkiej na mleku i dodać kilka apetycznych składników, np. świeżych owoców i bakalii. Bo kto powiedział, że na kolację musi być tylko jajecznica i pajda chleba?

Owsianka fantastycznie smakuje z przyprażonymi na patelni orzechami. Warto dodać do niej sezam, słonecznik, pestki dyni lub słonecznik. W owsiance świetnie sprawdzają się nasionka chia, które bogate są białko. Niezwykle smaczne są też bakalie w daniu, m.in. suszona żurawina czy płatki kokosowe. Płatki po ugotowaniu możesz zalać mlekiem krowim, ale też sojowym lub innym mlekiem roślinnym. Przepyszna i zarazem lekka owsianka na kolację będzie również z kefirem lub jogurtem naturalnym – profesjonalnie nazywa się wówczas granola. Jak widzisz, pomysłów na owsiankę jest mnóstwo, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. W zależności od tego, z jakimi dodatkami zrobisz owsiankę, będzie smakować zupełnie inaczej. Wystarczy tylko wiedzieć, jak ugotować płatki.

Przepisy na owsiankę – sprawdź jak zrobić owsiankę na kolację

Pyszna owsianka z truskawkami – nie tylko na śniadanie

Masz ochotę na pyszną kolację z owocami? Doskonałym pomysłem jest owsianka z truskawkami i owocami sezonowymi, np. jagodami, borówkami czy malinami. Do przygotowania kolacji należy zakupić: płatki owsiane, owoce, mleko roślinne (np. migdałowe), ekstrakt waniliowy (opcjonalnie), siekane orzechy włoskie, cynamon, nasiona chia, miód lub inny słodzik (opcjonalnie).

Płatki owsiane wymieszaj w rondelku z mlekiem roślinnym. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu, dokładnie mieszając. Owsianka powinna zgęstnieć – zwykle zajmuje to ok. 5 minut. Dodaj nasiona i porządnie zamieszaj, po czym zostaw na kilka minut – nasionka muszą napęcznieć. Dolej miód lub inny słodzik, jeśli chcesz, aby owsianka na kolację była słodsza. Przełóż całość do miseczki i udekoruj owocami. Posyp tartymi lub siekanymi orzechami włoskimi. Owsianka najlepiej smakuje na ciepło. Taka kolacja świetnie rozgrzeje i nasyci aż do rana.

Nietypowa owsianka na słono – doskonały pomysł na kolację

Jeśli nie przepadasz za słodkimi kolacjami, warto przygotować owsiankę w wersji na słono. Smakuje fantastycznie i zawiera wysokojakościowe produkty, bogate w cenne składniki odżywcze oraz minerały. Owsianka na kolację może być naprawdę smaczna. W dodatku nie jest trudna w przygotowaniu – nawet amator kulinarny powinien szybko poradzić sobie z przepisem. Do zrobienia owsianki potrzebujesz kilku składników: płatki owsiane, papryka czerwona, przecier pomidorowy, tofu, cukinia, cebula, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku – mielony czosnek, mielony imbir, kurkuma, pieprz i sól.

Pokrój warzywa w kostkę, następnie podsmaż na oliwie. Dodaj pokruszone tofu, przecier pomidorowy, imbir, czosnek, kurkumę, pieprz, sól i odrobinę wody. Duś składniki w rondlu pod przykryciem – najlepiej na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie wsyp płatki owsiane i dokładnie wymieszaj całość. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając – płatki powinny zrobić się miękkie, jednak nie może wyjść z nich mazista breja. Najlepiej wybrać płatki górskie, które tak łatwo się nie rozgotują. Warto pamiętać również o tym, że przed zrobieniem owsianki można wsadzić tofu na noc do sosu pomidorowego z przyprawami – wówczas świetnie przejdzie jego aromatem i smakiem. Owsianka na słono jest fantastycznym pomysłem na chłodne, jesienne lub zimowe wieczory, kiedy chcemy się rozgrzać i potrzebujemy energii. Warto przygotować ją w większej ilości dla całej rodziny. To świetna alternatywna dla klasycznej jajecznicy, parówek i kanapek na kolację.

Owsianka na kolację - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto