Pieczona owsianka
- Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (50 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 2 łyżki (40 g)
- Banan - 1 sztuka (130 g)
- Borówka amerykańska - 1 szklanka (130 g)
Przepis na pieczoną owsiankę krok po kroku
W garnku podgrzej mleko z masłem orzechowym i dodaj płatki owsiane, 0,5 łyżeczki cynamonu, miód i jogurt.
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wierzch posyp borówkami i połóż dwie połówki banana.
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat pieczonej owsianki
Owsianka jest jedną z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Tradycyjna owsianka gotowana jest na wodzie lub mleku z dodatkiem przypraw, orzechów i suszonych owoców. Z upływem czasu zaczęto tworzyć nowe i wyjątkowe przepisy na to danie, jak nocna owsianka bez gotowania lub pieczona w piekarniku.
Pieczona owsianka jest oryginalną propozycją tradycyjnej owsianki. Pieczona owsianka jest zdrową i fit propozycją na wyjątkowe śniadanie z owocami. Jej podstawą są płatki owsiane, które posiadają wiele wartości odżywczych. Płatki owsiane posiadają wiele składników, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Błonnik reguluję pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, pozytywnie wpływa również na regulację gospodarki węglowodanowej. Płatki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego są doskonałym źródłem magnezu, który jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Owsianka przygotowana jest z bananem, który dodaje jej słodkiego smaku, ale także wartości odżywczych. Banan jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C, witaminy E, Witaminy K, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Spożywanie bananów pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu w krwi, niweluje negatywne skutki stresu, działa rozkurczowo co może zmniejszyć bóle miesiączkowe, są pomocne przy zgadze, biegunkach, zaparciach i chorobie wrzodowej, niedojrzałe banany są także świetnym prebiotykiem. Antyoksydanty zawarte w bananach zwalczają wolne rodniki czym przyczyniają się do ochrony przed chorobami przewlekłymi, a także przyczyniają się do zwiększonej produkcji serotoniny. Do owsianki możesz dodać orzechy oraz owoce jagodowe, które zwiększą wartość odżywczą dania. Przepis na pieczoną owsiankę jest łatwy i szybki, idealnie sprawdzi się na codzienne śniadanie. Jak dokładnie przygotować i ile piec owsiankę dowiesz się z przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Owsianka zapiekana jest wyśmienitą propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie, które będzie smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Alergeny w pieczonej owsiance
Lista alergenów dla pieczonej owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Jogurt naturalny 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze pieczonej owsianki
Pieczona owsianka jest wyśmienitą i zdrową propozycją na śniadanie. Będzie idealnym, ciepłym posiłkiem w chłodne dni.
Energia i białka
(358g)
Węglowodany
(358g)
Tłuszcze
(358g)
Witaminy
(358g)
Składniki mineralne
(358g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.