Pieczeń rzymska z pieczarkami

Opublikowano: 06.04.2022 r., 8:58 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna pieczeń rzymska z pieczarkami
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Pieczeń rzymska z pieczarkami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
227 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Pieczarki (350 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska, patelnia

Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami krok po kroku

Cebulę kroimy na drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy pieczarki i trzymamy je na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości.

Do miski przekładamy mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy oraz gotową cebulę i pieczarki. Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników.

Do blaszki keksowej wyłożone papierem do pieczenia przekładamy równomiernie mięso.

Pieczeń rzymską pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 st. C.

Jak oceniasz przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat pieczeni rzymskiej z pieczarkami

Pyszna pieczeń rzymska z pieczarkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami, jajkiem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pieczeń rzymską z pieczarkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy na drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy pieczarki i trzymamy je na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości. Do miski przekładamy mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy oraz gotową cebulę i pieczarki. Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Do blaszki keksowej wyłożone papierem do pieczenia przekładamy równomiernie mięso. Pieczeń rzymską pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Sprawdzony przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajka, które posiada wiele wartości odżywczych. Na początku były one uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Pieczeń wieprzowa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny obiad na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pieczeni rzymskiej z pieczarkami

Lista alergenów dla pieczeni rzymskiej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pieczeni rzymskiej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
182.32
227.90
Białko (g)
10.14
12.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
5.27
6.58
Węglowodany przyswajalne (g)
4.58
5.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
13.38
16.72
Tłuszcze nasycone (g)
5.10
6.37
Tłuszcze nienasycone (g)
8.28
10.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.41
8.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.87
2.34
Cholesterol (mg)
52.04
65.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
9.03
11.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.68
2.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.03
11.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.49
4.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.85
21.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.32
4.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
68.72
85.90
Potas (mg)
264.32
330.40
Wapń (mg)
20.48
25.60
Fosfor (mg)
128.70
160.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.17
18.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
1.12
Cynk (mg)
1.33
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni rzymskiej z pieczarkami 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni rzymskiej z pieczarkami

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Pieczarki
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
39.80