Przepis na prażonki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek, przyprawa do mięsa mielonego
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, rózga, miska, rondelek

Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Podgotuj je w osolonej wodzie przez 15 minut.

W międzyczasie w rondelku podsmaż na 1 łyżce oliwy mięso mielone doprawione przyprawą do mięsa mielonego.

Następnie dodaj cebulę i gotuj jeszcze przez około minutę.

Paprykę pokrój w kostkę, a cukinię w plastry.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę oliwy i ułóż połowę ziemniaków. Następnie wyłóż paprykę, mięso mielone i cukinię.

Kiełbasę pokrój w kostkę i rozsyp na kolejnej warstwie. Całość przykryj ziemniakami.

W miseczce zmieszaj śmietanę z solą, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczki majeranku i 1 łyżeczką tymianku.

Powstałym sosem zalej zapiekankę i posyp ją startym serem.

Prażonki podane w naczyniu żaroodpornym.
prażonki
Koszt przygotowania dania
28.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
947 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Prażonki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o prażonkach

Prażonki to nazwa polskiej tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem. Jest bardzo sycąca ze względu na duży udział mięsa, ale również niezwykle smaczna. Dawnej podawana była z żeliwnego kotła, obecnie wystarczy tylko naczynie żaroodporne.

Przepis na prażonki to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ta pyszna zapiekanka ziemniaczana jest tak sycąca, że wystarczy tylko mały kawałek, by zaspokoić głód na kilka godzin. Jego bazą jest tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do przygotowania zapiekanki niezbędne są również podstawowe sprzęty kuchenne. Przyda się odpowiednie naczynie ceramiczne, którego można używać do podpiekania. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Dlatego najlepiej, co jakiś czas sprawdzać jej poziom gotowości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić prażonki, by powstała z nich najlepsza zapiekanka ziemniaczana, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Śląskie prażonki mogą pojawiać się na stole każdego dnia. To dobra opcja nawet dla zapracowanych. Można do niej użyć zalegających w lodówce resztek, a i tak wyjdzie smaczna. Wszystko za sprawą licznych składników roślinnych, które świetnie się w niej komponują. Do głównych należą oczywiście ziemniaki. Ziemniak to warzywo, które w Polsce jest niezwykle cenione, ale również często stosowane. To ze względu na jego uniwersalność. Ma smak, który świetnie współgra z licznymi dodatkami, a do tego ze względu na różne obróbki termiczne osiąga przeróżne tekstury i faktury. Dodatkowo jest jednym z tych produktów, które wyróżniają się niezwykłym indeksem sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie ma się ochoty na kolejne przekąski przez długi czas. Ziemniak jest bogaty w witaminę C, ze względu na jego dość spore spożycie, to właśnie jedno z głównych źródeł tejże witaminy w diecie Polaków. Ziemniak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tej zapiekanki, gdyż ma bardzo delikatny, wyważony smak. Oprócz niego w tym daniu znalazła się kolejna królowa polskiej kuchni, czyli cebula. Ze względu na swój mocny aromat świetnie przełamuje dość nudny charakter pozostałych warzyw.

Wartości odżywcze prażonek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(444g)
Energia (kalorie)
213.32 kcal
947.12 kcal
Białko
6.52 g
28.96 g

Węglowodany w prażonkach

Na 100g
Na porcję
(444g)
Węglowodany
5.53 g
24.55 g
Węglowodany przyswajalne
4.76 g
21.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
3.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(444g)
Tłuszcz
18.71 g
83.09 g
Tłuszcze nasycone
9.66 g
42.90 g
Tłuszcze nienasycone
5.90 g
26.18 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.68 g
20.79 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.22 g
5.40 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
24.62 mg
109.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na prażonki

Na 100g
Na porcję
(444g)
Witamina A
37.25 µg (mcg)
165.37 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
23.79 mg
105.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol
16.06 µg (mcg)
71.29 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.42 mg
6.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
13.68 µg (mcg)
60.72 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
226.79 µg (mcg)
1006.93 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na prażonki

Na 100g
Na porcję
(444g)
Sód
152.75 mg
678.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
198.13 mg
879.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
51.92 mg
230.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
91.96 mg
408.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
13.40 mg
59.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
2.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.85 mg
3.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prażonek 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w prażonkach

Lista alergenów dla prażonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser cheddar
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Cena przygotowania prażonek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Kiełbasa domowa
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na prażonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób