Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
- Śmietana 18% (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser gouda (150 g)
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Makaron świderki (200 g)
- Cebula (90 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na zapiekanką makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowym krok po kroku
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso z kurczaka. Dopraw łyżką słodkiej papryki, połową łyżeczki soli, ziołami prowansalskimi. Smaż, aż kurczak straci różowy kolor.
Ser zetrzyj na tarce. Połowę sera wymieszaj ze śmietaną i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Dodaj mięso i wymieszaj. Całość polej sosem śmietanowym. Wierzch posyp pozostałym serem żółtym.
Piecz 30 minut w 180 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym to szybki pomysł na smaczny i sycący obiad. Aby wykonać ten prosty przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowym potrzebujesz mielone mięso z piersi kurczaka, makaron, cebulę, śmietanę, jajko i żółty ser. Dodatkowego smaku nadaje sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie podsmaż na oleju cebulę i pod koniec dodaj mięso oraz przyprawy. Smaż razem, aż mięso straci różowy kolor. Zetrzyj ser na tarce i jego połowę wymieszaj ze śmietaną i jajkiem. Dopraw pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj mięso z makaronem. Całość zalej przygotowanym sosem śmietanowym, a wierzch posyp pozostałym sosem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tę smaczną zapiekankę, idealną na obiad. Sami widzicie jak szybka i łatwa jest w przygotowaniu.
Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, perliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6-go miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Głównie dlatego, że witamina C zawarta w warzywach i owocach zwiększa wchłanianie żelaza. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.
Alergeny w zapiekance makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.