Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym w czerwonym naczyniu do zapiekania
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym poleca się na obiad. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Koniecznie wykonajcie ten prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
664 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser gouda (150 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Makaron świderki (200 g)
  • Cebula (90 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekanką makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowym krok po kroku

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso z kurczaka. Dopraw łyżką słodkiej papryki, połową łyżeczki soli, ziołami prowansalskimi. Smaż, aż kurczak straci różowy kolor.

Ser zetrzyj na tarce. Połowę sera wymieszaj ze śmietaną i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Dodaj mięso i wymieszaj. Całość polej sosem śmietanowym. Wierzch posyp pozostałym serem żółtym.

Piecz 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekanką makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym to szybki pomysł na smaczny i sycący obiad. Aby wykonać ten prosty przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowym potrzebujesz mielone mięso z piersi kurczaka, makaron, cebulę, śmietanę, jajko i żółty ser. Dodatkowego smaku nadaje sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie podsmaż na oleju cebulę i pod koniec dodaj mięso oraz przyprawy. Smaż razem, aż mięso straci różowy kolor. Zetrzyj ser na tarce i jego połowę wymieszaj ze śmietaną i jajkiem. Dopraw pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj mięso z makaronem. Całość zalej przygotowanym sosem śmietanowym, a wierzch posyp pozostałym sosem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tę smaczną zapiekankę, idealną na obiad. Sami widzicie jak szybka i łatwa jest w przygotowaniu.

Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, perliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6-go miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Głównie dlatego, że witamina C zawarta w warzywach i owocach zwiększa wchłanianie żelaza. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Alergeny w zapiekance makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
221.60
664.79
Białko (g)
13.19
39.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.47
46.41
Węglowodany przyswajalne (g)
14.75
44.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
2.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.81
35.44
Tłuszcze nasycone (g)
6.59
19.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.22
15.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
12.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
3.67
Cholesterol (mg)
75.80
227.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
52.81
158.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.77
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.13
156.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.37
7.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.44
34.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.96
17.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
146.99
440.96
Potas (mg)
287.13
861.39
Wapń (mg)
123.94
371.81
Fosfor (mg)
198.73
596.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.35
73.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.04
Cynk (mg)
1.45
4.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z kurczakiem w sosie śmietanowym

Koszt składników
32.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
32.40