Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami

Opublikowano: 15.10.2021 r., 8:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami podane na białym talerzu.
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Domowe zapiekanki z dodatkami są zdrowe i pyszne, przygotuj je na pieczywie graham.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
699 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Masło (50 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Papryka zielona 1 duża sztuka (200 g)
  • Brokuły pół małej sztuki (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (150 g)
  • Bułka grahamka 8 sztuk (400 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula prażona (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią, usmaż mięso.

Zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę, brokuł podziel na mniejsze kawałki, do usmażonego mięsa dodaj warzywa i podduś 5 minut, aby nieco zmiękły.

Bułki przekrój w pół, posmaruj masłem, wyłóż na nie farsz i posyp startym żółtym serem.

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch cebulą prażoną.

Jak oceniasz przepis na zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z pieczarkami i serem. Dobre zapiekanki z mięsem i warzywami są syte i świetnie sprawdzą się na obiad a także przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania zapiekanek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bułki grahamki, mięso mielone, cebula, pomidor, kukurydza, ser żółty, brokuł, cebula prażona, papryka zielona, sól, pieprz, papryka ostra, bazylia suszona oraz masło i olej rzepakowy.

Jak zrobić zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami? Na początek obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią, usmaż mięso. Zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę, brokuł podziel na mniejsze kawałki, do usmażonego mięsa dodaj warzywa i podduś 5 minut aby nieco zmiękły. Bułki przekrój w pół, posmaruj masłem, wyłóż na nie farsz i posyp startym żółtym serem. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch cebulą prażoną. Możesz podawać je z ketchupem i majonezem.

Pieczywo graham jest pieczywem zawierającym błonnik pokarmowy poprawiający perystaltykę naszych jelit, a także mający nie bagatelny wpływ na powolny wzrost poziomu cukru we krwi. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe. Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii wybierz chudszy kawałek do zmielenia zamiast gotowego zmielonego mięsa.

Podsumowując domowe zapiekanki pieczone w piekarniku to pyszne danie sprawdzające się zarówno na obiad jak i przekąskę. Łatwe do przygotowania zapiekanki wykonasz w niecałe 30 minut. Farsz do zapiekanek możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Alergeny w zapiekankach z mięsem mielonym i warzywami

Lista alergenów dla zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka

Wartości odżywcze zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to pełnowartościowe danie. Zawierają one dużo błonnika a także pełnowartościowe białko zwierzęce. Danie jest także dobrym źródłem niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
199.80
699.31
Białko (g)
8.45
29.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
12.77
44.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.34
11.68
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
2.66
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
12.75
44.62
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
20.45
Tłuszcze nienasycone (g)
6.91
24.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.20
18.19
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
4.57
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.99
115.46
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
41.16
144.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.35
67.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.53
124.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
3.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.98
59.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
67.14
234.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
230.40
806.41
Potas (mg)
154.54
540.91
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.92
304.22
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
111.53
390.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.90
45.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.32
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
3.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, bułka grahamka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Papryka zielona
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Brokuły
200 g
pół małej sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Bułka grahamka
400 g
8 sztuk
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 7
4.92
Za 400 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Cebula prażona
40 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Koszt składników
53.50