Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Ziemniaki obierz i lekko podgotuj w wodzie. Pokrój w plastry.

Marchew zetrzyj na tarce.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem.

Na patelnię dodaj mięso, dopraw i podsmażaj kilka minut.

Dodaj startą marchewkę i zalej pomidorami.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry ziemniaków i sos mięsny.

Całość posyp tartą mozzarellą.

Zapiekaj ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
19.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
530 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i dobra również dla dzieci. Przygotujesz ją w łatwy sposób z łatwo dostępnych składników. Co więcej, danie to można potraktować jako tak zwany sprzątacz lodówki, w duchu zero waste i oprócz ziemniaków i mięsa mielonego wykorzystać do niej te warzywa, które akurat zalegają Ci w lodówce i szybko mogłyby się zmarnować. Zapiekanka będzie pyszna zarówno z cukinią, marchewką, papryką, czy pietruszką więc ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia i zawartość lodówki. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami? Do jej przygotowania potrzebne Ci będą ziemniaki, mielone mięso drobiowe lub wieprzowo-wołowe, czosnek, cebula, jajko, śmietana oraz ser. Nie zapomnij też o przyprawach, które nadadzą całemu daniu wyrazisty smak i zapach. Ze względu na obecność sera, jajek i śmietany danie może być dość kaloryczne, dlatego warto zachować umiar w ich ilości i wybrać na przykład mozzarellę w wersji light i śmietanę o niższej zawartości tłuszczu. Aby przygotować zapiekankę wystarczy ugotować ziemniaki i pokroić je w plastry i w naczyniu żaroodpornym kolejno układać podsmażone ziemniaki, mięso i warzywa. Całość następnie należy zalać sosem śmietanowym, posypać tartym serem i zapiekać w piekarniku około 30 minut. Zapiekanka najlepiej smakuje na świeżo, więc warto zjeść ją od razu po przygotowaniu, natomiast dobrze sprawdzi się również kolejnego dnia po odgrzaniu. Koniecznie czytaj dalej i poznaj przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
139.61 kcal
530.52 kcal
Białko
7.92 g
30.08 g
Fenyloalanina
0.32 mg
1.20 mg
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
8.80 g
33.46 g
Węglowodany przyswajalne
7.51 g
28.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
4.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
8.16 g
31.00 g
Tłuszcze nasycone
4.16 g
15.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
15.18 g
Tłuszcze jednonasycone
3.33 g
12.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
2.52 g
Cholesterol
27.72 mg
105.34 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
68.80 µg (mcg)
261.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.99 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)
Witamina C
9.44 mg
35.88 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
1.45 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol
14.85 µg (mcg)
56.44 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.98 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.47 mg
Niacyna
1.95 mg
7.40 mg
Foliany
11.16 µg (mcg)
42.40 µg (mcg)
Beta karoten
546.28 µg (mcg)
2075.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
67.36 mg
255.98 mg
Potas
333.32 mg
1266.61 mg
Wapń
57.05 mg
216.80 mg
Fosfor
110.87 mg
421.31 mg
Magnez
16.31 mg
62.00 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
3.40 mg
Cynk
1.08 mg
4.10 mg
Miedź
0.11 mg
0.41 mg
Mangan
0.09 mg
0.35 mg
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
500 g
ok. 7 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
450 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kulka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób