Przepis na naleśniki z mięsem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2 szklanki
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Jajko 4 szt.
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek
- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Cebula 50 g 1/2 sztuki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Marchewka 60 g 1 sztuka
- Mascarpone 120 g 1/2 opakowania
- Ser parmezan 50 g 5 łyżek
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Mąkę przesiej do miski, wbij jajka i wlej mleko oraz wodę.
Wymieszaj całość za pomocą rózgi i dodaj 2 łyżki oleju.
Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni be dodatku oleju.
Na innej patelni rozgrzej pozostały olej.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gdy cebulka się zeszkli, dodaj mięso mielone i przyprawy.
Pod koniec dodaj startą na tarce marchewkę i wymieszaj.
Usmażone naleśniki posmaruj serkiem mascarpone, dodaj mięso i zawiń.
Przełóż naleśniki do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
Zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Prażonki
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Naleśniki z mięsem - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach z mięsem
Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na naleśniki z mięsem, który jest bardzo szybki i prosty. Na pewno każdy sobie z nim poradzi. Pomysł na naleśniki z mięsem to idealna propozycja na obiad. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a porcja zazwyczaj wychodzi duża, dlatego bez problemu nakarmisz nawet dużą rodzinę.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na naleśniki, czyli: mąka, jajka, woda i mleko oraz odrobina oleju. Dodatkowo cebula, czosnek, mięso mielone i aromatyczne przyprawy do naszego farszu. Ja postawiłam jeszcze na serek mascarpone i parmezan, którym posypie danie przed zapiekaniem w piecu.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Serek mascarpone, który użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić naleśniki z mięsem idealne na obiad opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój prosty przepis z mięsem mielonym i przekonaj się jakie to pyszne danie.
Wartości odżywcze naleśników z mięsem
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w naleśnikach z mięsem
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na naleśniki z mięsem
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z mięsem
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach z mięsem
Lista alergenów dla naleśników z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- mascarpone
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko