Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie ceramiczne do zapiekania

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Gdy cebula lekko zbrązowieje, dodaj do niej mięso mielone.

Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

Marchewki obierz i pokrój w plasterki, następnie dodaj do mięsa mielonego.

Kukurydzę i groszek odcedź i dodaj do naczynia żaroodpornego. Całość dokładnie wymieszaj.

Zapiekankę zalej przecier pomidorowym i wsyp przyprawy. Wierzch udekoruj mozzarellą pokrojoną w plastry.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami podana w naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Koszt przygotowania dania
24.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
467 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami to fantastyczny pomysł na bardzo smaczne i niezwykle sycące danie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Ta szybka zapiekanka stanowi sposób na prosty posiłek.

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę prostych dań. Jego bazą jest tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do przygotowania zapiekanki niezbędne są również podstawowe sprzęty kuchenne. Przyda się odpowiednie naczynie ceramiczne, którego można używać do podpiekania. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Dlatego najlepiej, co jakiś czas sprawdzać jej poziom gotowości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami w sposób naprawdę prosty, tak by dostarczała, jak najwięcej właściwości zdrowotnych, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość składa się z kilku prostych składników. Głównym jest mięso mielone. Można użyć w tym celu dowolnego, ulubionego gatunku mięsa. Najlepiej sprawdzi się jednak drób. To dlatego, że jest on mięsem chudym, dostarczającym sporej ilości białka, dzięki czemu syci na dłużej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na układ krwionośny. Oprócz tego dodaje się do niej również mnóstwo warzyw. Wspaniale w tym wypadku sprawdzają się warzywa mrożone. Można skorzystać z gotowych mieszanek, które dostępne są w każdym większym sklepie. Ich użycie zwiększa różnorodność w daniu, gdyż zwykle zawierają one sporo różnych rodzajów warzyw. Ta zapiekanka to doskonały pomysł na włączenie znacznej ilości jarzyn do swojego dziennego menu, zwłaszcza że są one podane w tak pyszny sposób. To danie wspaniale sprawdzi się na obiad.

Wartości odżywcze zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(409g)
Energia (kalorie)
114.30 kcal
467.50 kcal
Białko
9.33 g
38.17 g

Węglowodany w zapiekance z mięsem mielonym i warzywami

Na 100g
Na porcję
(409g)
Węglowodany
6.24 g
25.52 g
Węglowodany przyswajalne
4.95 g
20.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
5.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(409g)
Tłuszcz
6.21 g
25.40 g
Tłuszcze nasycone
2.48 g
10.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
15.26 g
Tłuszcze jednonasycone
2.70 g
11.04 g
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
4.22 g
Cholesterol
28.55 mg
116.76 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami

Na 100g
Na porcję
(409g)
Witamina A
96.63 µg (mcg)
395.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
1.07 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
2.04 µg (mcg)
Witamina C
22.77 mg
93.13 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina E
1.17 mg
4.78 mg
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
19.17 µg (mcg)
78.42 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.49 mg
Niacyna
2.85 mg
11.67 mg
Foliany
17.91 µg (mcg)
73.26 µg (mcg)
Beta karoten
803.74 µg (mcg)
3287.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami

Na 100g
Na porcję
(409g)
Sód
226.63 mg
926.92 mg
Potas
279.54 mg
1143.30 mg
Wapń
56.12 mg
229.53 mg
Fosfor
112.91 mg
461.78 mg
Magnez
20.33 mg
83.15 mg
Żelazo
1.12 mg
4.59 mg
Cynk
1.20 mg
4.93 mg
Miedź
0.14 mg
0.57 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z mięsem mielonym i warzywami

Lista alergenów dla zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Groszek konserwowy
80 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 80 g
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
53.50
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób