Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami krok po kroku
- Mięso mielone z indyka 400 g
- Papryka czerwona 230 g
- Cebula 100 g
- Marchewka 90 g
- Groszek konserwowy 80 g
- Kukurydza konserwowa 80 g
- Przecier pomidorowy z solą 500 g
- Ser Mozzarella 125 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
Gdy cebula lekko zbrązowieje, dodaj do niej mięso mielone.
Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Marchewki obierz i pokrój w plasterki, następnie dodaj do mięsa mielonego.
Kukurydzę i groszek odcedź i dodaj do naczynia żaroodpornego. Całość dokładnie wymieszaj.
Zapiekankę zalej przecier pomidorowym i wsyp przyprawy. Wierzch udekoruj mozzarellą pokrojoną w plastry.
Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami - cechy przepisu
Więcej o zapiekance z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami to fantastyczny pomysł na bardzo smaczne i niezwykle sycące danie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Ta szybka zapiekanka stanowi sposób na prosty posiłek.
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę prostych dań. Jego bazą jest tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do przygotowania zapiekanki niezbędne są również podstawowe sprzęty kuchenne. Przyda się odpowiednie naczynie ceramiczne, którego można używać do podpiekania. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Dlatego najlepiej, co jakiś czas sprawdzać jej poziom gotowości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami w sposób naprawdę prosty, tak by dostarczała, jak najwięcej właściwości zdrowotnych, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość składa się z kilku prostych składników. Głównym jest mięso mielone. Można użyć w tym celu dowolnego, ulubionego gatunku mięsa. Najlepiej sprawdzi się jednak drób. To dlatego, że jest on mięsem chudym, dostarczającym sporej ilości białka, dzięki czemu syci na dłużej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na układ krwionośny. Oprócz tego dodaje się do niej również mnóstwo warzyw. Wspaniale w tym wypadku sprawdzają się warzywa mrożone. Można skorzystać z gotowych mieszanek, które dostępne są w każdym większym sklepie. Ich użycie zwiększa różnorodność w daniu, gdyż zwykle zawierają one sporo różnych rodzajów warzyw. Ta zapiekanka to doskonały pomysł na włączenie znacznej ilości jarzyn do swojego dziennego menu, zwłaszcza że są one podane w tak pyszny sposób. To danie wspaniale sprawdzi się na obiad.
Wartości odżywcze zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
Energia i białka
(409g)
Węglowodany w zapiekance z mięsem mielonym i warzywami
(409g)
Tłuszcze
(409g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami
(409g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami
(409g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance z mięsem mielonym i warzywami
Lista alergenów dla zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella