Pieczeń huzarska

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń na talerzu z sosem
Pieczeń huzarska
Pieczeń huzarska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 80 min
426 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwica wołowa (700 g)
  • Bulion wołowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Masło (40 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na pieczeń huzarską krok po kroku

Mięso wołowe umyj, oprósz solą oraz z łyżką mąki.

W rondelku rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.

Następnie do rondelka wlej bulion, dodaj 1 liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Całość duś na małym ogniu przez około godzinę (do momentu, aż mięso będzie miękkie).

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj.

Masło wymieszaj z bułką tartą, pokrojoną cebulą oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie dopraw solą oraz pieprzem według uznania.

Mięso wyciągnij i zrób głęboki poprzeczne nacięcia mniej więcej co 3 cm.

Co drugie nacięcie wypełnij masłem wymieszanym z bułką tartą.

Mięso włóż do rondla i duś przez 20 minut.

Następnie mięso wyciągnij, oprócz pozostało mąką, włóż do rondelka, zagotuj i dopraw do smaku.

Pieczeń wyciągnij z rondelka i podziel na porcje (dwa plastry mięsa przedzielone nadzieniem z masła i bułki tartej).

Pieczeń podawaj polaną sosem z dodatkiem ulubionych dodatków.

Jak oceniasz przepis na pieczeń huzarską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat pieczeni huzarskiej

Pieczeń huzarska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. W przepisie wykorzystamy mięso wołowe, jednak pieczeń możesz przygotować również z wieprzowiny. Dodatkowo smaczna pieczeń z przepisu przygotowywana jest w rondelku, jednak możesz upiec ją w piekarniku. Przepis na pieczeń huzarską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, bulion wołowy, cebula, bułka tarta, masło, olej rzepakowy, natka pietruszki, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

Jak zrobić pieczeń huzarską? Mięso wołowe umyj, oprósz solą oraz z łyżką mąki. W rondelku rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż je ze wszystkich stron. Następnie do rondelka wlej bulion, dodaj 1 liść laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Całość duś na małym ogniu przez około godzinę (do momentu, aż mięso będzie miękkie). Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj. Masło wymieszaj z bułką tartą, pokrojoną cebulą oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie dopraw solą oraz pieprzem według uznania. Mięso wyciągnij i zrób głęboki poprzeczne nacięcia mniej więcej co 3 cm. Co drugie nacięcie wypełnij masłem wymieszanym z bułką tartą. Mięso włóż do rondla i duś przez 20 minut. Następnie mięso wyciągnij, oprócz pozostało mąką, włóż do rondelka, zagotuj i dopraw do smaku. Pieczeń wyciągnij z rondelka i podziel na porcje (dwa plastry mięsa przedzielone nadzieniem z masła i bułki tartej). Pieczeń podawaj polaną sosem z dodatkiem ulubionych dodatków.

Wołowina zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wołowina użyta do przygotowania potrawy jest bogatym źródłem żelaza, które jest najlepiej wchłaniane w porównaniu do żelaza występującego w innych mięsach. Jest to również doskonałe źródło witaminy A, E oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując pyszna pieczeń huzarska to doskonała propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Najlepsza pieczeń jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw.

Alergeny w pieczeni huzarskiej

Lista alergenów dla pieczeni huzarskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pieczeni huzarskiej

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń huzarska to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso wołowe stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
170.64
426.61
Białko (g)
13.65
34.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.07
12.69
Węglowodany przyswajalne (g)
4.68
11.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.34
25.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.13
12.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
13.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
10.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
2.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.34
148.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
33.60
83.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.85
2.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.19
7.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.20
63.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.05
15.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.27
50.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
100.86
252.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
123.00
307.51
Potas (mg)
257.34
643.36
Wapń (mg)
20.82
52.04
Fosfor (mg)
152.14
380.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.25
50.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.39
Cynk (mg)
1.79
4.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni huzarskiej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni huzarskiej

Koszt składników
157.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
700 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
84.00
Za 700 g
Bulion wołowy
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
157.80