Kotlety z ciecierzycy

Opublikowano: 29.04.2021 r., 17:13 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z ciecierzycy na talerzyku
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy są smaczne, sycące oraz wegetariańskie i mogą zastąpić mięsne kotlety. Przygotowywane są z ciecierzycy gotowanej z puszki oraz marchewki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
108 kcal
Kcal w porcji
97 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (265 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Pieczarki (80 g)
  • Marchewka (65 g)
  • Cukinia - 1/2 sztuki (110 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (15 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia

Przepis na kotlety z ciecierzycy krok po kroku

Ciecierzycą odsącz i rozgnieć tłuczkiem

Marchew i cukinię zetrzyj na tarce

Pokrój w kostkę cebule, pieczarki i ząbek czosnku.

Na 0,5 łyżki oleju podsmaż czosnek z cebulą i pieczarkami.

Posiekaj garść natki pietruszki lub użyj suszonej.

Do ciecierzycy dodaj marchew, cukinię, podsmażone warzywa, jaja i natkę pietruszki, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczkę papryki oraz mąkę.

Bardzo dokładnie wymieszaj składniki.

Z masy uformuj kotleciki.

Smaż na rozgrzanej patelni z olejem po 2-3 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy są smaczną alternatywą dla mięsa. Są one wegetariańskie, a dokładniej owowegetariańskie, i przygotowane z ciecierzycy gotowanej z puszki z dodatkiem marchewki. Nie nadają się dla wegan, ponieważ są to kotlety z ciecierzycy i jajek, aby lepiej się trzymały.

Ciecierzyca jest moim ulubionym warzywem z grupy nasion roślin strączkowych. Jest smaczna, sycąca i zdrowa, a co najważniejsze można z niej zrobić wiele smacznych potraw. Żeby wyszły Ci pyszne kotleciki, najpierw przeczytaj na spokojnie instrukcje, żeby dobrze zrozumieć jak zrobić kotlety z ciecierzycy, a potem zabierz się za przygotowania.

Przygotowania należy zacząć od ciecierzycy. Odsącz ją od zalewy i rozgnieć widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub lekko rozdrobnij w malakserze, ja najczęściej używam tłuczka.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce razem z cukinią. Drobno posiekaj cebulkę i czosnek, a pieczarki pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wymieszaj warzywa z jajkami, natką pietruszki (może być zarówno świeża, jak i suszona), przyprawami i mąką. Z takiej masy możesz formować nasze kotleciki.

Teraz zależnie od tego, jak wolisz je przygotować, możesz upiec je w piekarniku lub usmażyć. W ten szybki sposób możesz przygotować pyszne kotleciki z ciecierzycy.

Wybierając produkty roślinne zamiast mięsa, dbasz zarówno o swoje zdrowie, jak i o planetę. Osoby stosujące diety roślinne mają niższe ryzyko otyłości o około 65%, niższe ryzyko cukrzycy typu II o 62%, niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 26% i o 15% niższe ryzyko zachorowania na nowotwór. Pamiętaj, że takie pozytywne efekty wynikają z dobrze zbilansowanej diety i odpowiedniej suplementacji, która jest częścią diet roślinnych. Źle zbilansowana dieta wegańska i brak właściwej suplementacji może doprowadzić do niedoborów żelaza, jodu, witaminy B12, białka, wapnia, cynku, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego często diety roślinne są demonizowane, a niesłusznie, ponieważ właściwie prowadzona dieta roślinna, nawet wegańska, może być stosowana także u małych dzieci.

Jeżeli jednak nie chcesz przechodzić na weganizm ani wegetarianizm, to możesz dla własnego zdrowia i dbania o klimat chociaż raz w tygodniu wybrać przepis na kotlety z ciecierzycy zamiast mielonych.

Alergeny w kotletach z ciecierzycy

Lista alergenów dla kotletów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kotletów z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kcal)
112.34
108.97
Białko (g)
5.22
5.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany (g)
12.13
11.77
Węglowodany przyswajalne (g)
10.46
10.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz (g)
5.06
4.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
1.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.76
3.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.14
51.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina A (µg (mcg))
95.12
92.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.32
4.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.86
22.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.73
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.45
34.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
721.48
699.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód (mg)
113.04
109.65
Potas (mg)
182.80
177.31
Wapń (mg)
32.38
31.41
Fosfor (mg)
81.23
78.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.24
16.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
0.86
Cynk (mg)
0.37
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z ciecierzycy 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z ciecierzycy

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
265 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.99
Za 265 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
80 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Marchewka
65 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 65 g
Cukinia
110 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.73
Za 110 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
34.50