Przepis na kotlety z ciecierzycy krok po kroku

Składniki
  • ciecierzyca konserwowa 265 g 1 puszka
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Pieczarki 80 g
  • Marchewka 65 g
  • Cukinia 110 g 1/2 sztuki
  • Jajko 2 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 15 g 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek
To będzie niezbędne
tarka, miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia

Ciecierzycą odsącz i rozgnieć tłuczkiem

Marchew i cukinię zetrzyj na tarce

Pokrój w kostkę cebule, pieczarki i ząbek czosnku.

Na 0,5 łyżki oleju podsmaż czosnek z cebulą i pieczarkami.

Posiekaj garść natki pietruszki lub użyj suszonej.

Do ciecierzycy dodaj marchew, cukinię, podsmażone warzywa, jaja i natkę pietruszki, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczkę papryki oraz mąkę.

Bardzo dokładnie wymieszaj składniki.

Z masy uformuj kotleciki.

Smaż na rozgrzanej patelni z olejem po 2-3 minuty z każdej strony.

4 kotlety z ciecierzycy na białym talerzyku, który stoi na ściereczce. Obok talerzyka leżą liście bazylii oraz pieprz ziarnisty. W oddali widać szklanki oraz drugi talerzyk z kotletami z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy
Koszt przygotowania dania
6.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
108 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
38

Kotlety z ciecierzycy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy są smaczną alternatywą dla mięsa. Są one wegetariańskie, a dokładniej owowegetariańskie, i przygotowane z ciecierzycy gotowanej z puszki z dodatkiem marchewki. Nie nadają się dla wegan, ponieważ są to kotlety z ciecierzycy i jajek, aby lepiej się trzymały.

Ciecierzyca jest moim ulubionym warzywem z grupy nasion roślin strączkowych. Jest smaczna, sycąca i zdrowa, a co najważniejsze można z niej zrobić wiele smacznych potraw. Żeby wyszły Ci pyszne kotleciki, najpierw przeczytaj na spokojnie instrukcje, żeby dobrze zrozumieć jak zrobić kotlety z ciecierzycy, a potem zabierz się za przygotowania.

Przygotowania należy zacząć od ciecierzycy. Odsącz ją od zalewy i rozgnieć widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub lekko rozdrobnij w malakserze, ja najczęściej używam tłuczka.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce razem z cukinią. Drobno posiekaj cebulkę i czosnek, a pieczarki pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wymieszaj warzywa z jajkami, natką pietruszki (może być zarówno świeża, jak i suszona), przyprawami i mąką. Z takiej masy możesz formować nasze kotleciki.

Teraz zależnie od tego, jak wolisz je przygotować, możesz upiec je w piekarniku lub usmażyć. W ten szybki sposób możesz przygotować pyszne kotleciki z ciecierzycy.

Wybierając produkty roślinne zamiast mięsa, dbasz zarówno o swoje zdrowie, jak i o planetę. Osoby stosujące diety roślinne mają niższe ryzyko otyłości o około 65%, niższe ryzyko cukrzycy typu II o 62%, niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 26% i o 15% niższe ryzyko zachorowania na nowotwór. Pamiętaj, że takie pozytywne efekty wynikają z dobrze zbilansowanej diety i odpowiedniej suplementacji, która jest częścią diet roślinnych. Źle zbilansowana dieta wegańska i brak właściwej suplementacji może doprowadzić do niedoborów żelaza, jodu, witaminy B12, białka, wapnia, cynku, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego często diety roślinne są demonizowane, a niesłusznie, ponieważ właściwie prowadzona dieta roślinna, nawet wegańska, może być stosowana także u małych dzieci.

Jeżeli jednak nie chcesz przechodzić na weganizm ani wegetarianizm, to możesz dla własnego zdrowia i dbania o klimat chociaż raz w tygodniu wybrać przepis na kotlety z ciecierzycy zamiast mielonych.

Wartości odżywcze kotletów z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (97g)
Energia (kalorie)
112.34 kcal
108.97 kcal
Białko
5.22 g
5.06 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję (97g)
Węglowodany
12.13 g
11.77 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.46 g
10.15 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (97g)
Tłuszcz
5.06 g
4.90 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
1.26 g
Tłuszcze nienasycone
3.76 g
3.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.41 g
2.34 g
Brak danych dla: pieczarki, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.35 g
1.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotlety z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję (97g)
Witamina B6
0.13 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.34 mg
0.33 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.73 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.45 µg (mcg)
34.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję (97g)
Sód
113.04 mg
109.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
182.80 mg
177.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
32.38 mg
31.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
81.23 mg
78.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.24 mg
16.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.89 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z ciecierzycy 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z ciecierzycy

Lista alergenów dla kotletów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, imbir mielony, czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kotletów z ciecierzycy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
ciecierzyca konserwowa
265 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.99
Za 265 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
80 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Marchewka
65 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 65 g
Cukinia
110 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.73
Za 110 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
34.50
Łączny koszt
6.18
Jak oceniasz przepis na kotlety z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób