Przepis na polędwicę z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, mielony czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż na niej posiekaną cebule.

Pierś z indyka dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i mielonym czosnkiem z obu stron. Pokrój go na małe kawałki i dodaj na patelnię.

Zalej całość przecierem pomidorowym i duś przez 30 minut.

Dolej na patelnię śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

Całość dopraw do smaku bazylią i ziołami.

Polędwica z indyka podana z sosem.
polędwica z indyka
Koszt przygotowania dania
16.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
319 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Polędwica z indyka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy z indyka

Polędwica z indyka to idealny wybór na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest delikatna, ma małą zawartość tłuszczu, a wspaniale smakuje, zwłaszcza podana w sosie. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków, ale również makaronem. Choć może wydawać się dość skomplikowana, wcale tak nie jest. Wystarczy tylko kilkanaście minut, by stworzyć danie dla całej rodziny.

Przepis na polędwicę z indyka jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Do przygotowania potrzebne jest tylko mięso i sporo ziół, a także przyprawy. Przed przygotowaniem można mięso zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczne, a przy tym smaczniejsze, jednak nie jest to zabieg konieczny. W przypadku marynowania dobrze jest zacząć przyrządzanie 2 godziny wcześniej, by mięso mogło odpowiednią ilość czasu poleżakować w lodówce.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwicę z indyka, która będzie smaczna, a przy okazji szybka, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso, w tym przypadku polędwica z indyka. To kawałek, który charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu, przez co wspaniale sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Mniejsza, w porównaniu z czerwonym mięsem, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to opcja, która dużo lepiej nadaje się na codzienne obiady, gdyż nie stanowi niebezpieczeństwa dla układu krążenia. Mięso z indyka zawiera dużo białka, dzięki czemu jest naprawdę sycące. Poza tym to wspaniałe źródło tryptofanu, który umożliwia lepszy sen, a także witamin z grupy B, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To doskonały pomysł na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad. Ten prosty przepis pokaże ci jak przyrządzić najlepszą polędwicę z indyka. Choć zwykle podaje się ją w sosie własnym, to jednak najlepiej smakuje ta z dodatkiem słodko kwaśnych pomidorów i śmietanki. Idealnie skomponuje się z makaronem, ale również ryżem czy ziemniakami.

Wartości odżywcze polędwicy z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kalorie)
120.20 kcal
319.72 kcal
Białko
9.76 g
25.95 g

Węglowodany w polędwicy z indyka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany
4.68 g
12.45 g
Węglowodany przyswajalne
3.81 g
10.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
2.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz
7.44 g
19.80 g
Tłuszcze jednonasycone
1.25 g
3.33 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
1.13 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
19.91 mg
52.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwicę z indyka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina A
11.64 µg (mcg)
30.97 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.36 mg
0.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
4.68 mg
12.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.98 mg
2.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol
1.88 µg (mcg)
5.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
4.43 mg
11.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
8.54 µg (mcg)
22.73 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
115.02 µg (mcg)
305.96 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę z indyka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód
38.71 mg
102.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
278.89 mg
741.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
12.31 mg
32.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
87.23 mg
232.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
2.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
1.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z indyka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy z indyka

Lista alergenów dla polędwicy z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania polędwicy z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na polędwicę z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób