- Oliwa z oliwek 15 ml
- Mięso z piersi indyka bez skóry 400 g
- Cebula 100 g
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g
- Śmietanka kremowa 36% 150 ml
Przepis na polędwicę z indyka krok po kroku
Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż na niej posiekaną cebule.
Pierś z indyka dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i mielonym czosnkiem z obu stron. Pokrój go na małe kawałki i dodaj na patelnię.
Zalej całość przecierem pomidorowym i duś przez 30 minut.
Dolej na patelnię śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Całość dopraw do smaku bazylią i ziołami.

Informacje dietetyczne - polędwica z indyka
Wartości odżywcze polędwicy z indyka
To zdrowa opcja, która sprawdzi się świetnie na co dzień, ze względu na dużą ilość białka, a małą tłuszczu.
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polędwicy z indyka
Lista alergenów dla polędwicy z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Więcej informacji na temat polędwicy z indyka
Polędwica z indyka to idealny wybór na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest delikatna, ma małą zawartość tłuszczu, a wspaniale smakuje, zwłaszcza podana w sosie. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków, ale również makaronem. Choć może wydawać się dość skomplikowana, wcale tak nie jest. Wystarczy tylko kilkanaście minut, by stworzyć danie dla całej rodziny.
Przepis na polędwicę z indyka jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Do przygotowania potrzebne jest tylko mięso i sporo ziół, a także przyprawy. Przed przygotowaniem można mięso zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczne, a przy tym smaczniejsze, jednak nie jest to zabieg konieczny. W przypadku marynowania dobrze jest zacząć przyrządzanie 2 godziny wcześniej, by mięso mogło odpowiednią ilość czasu poleżakować w lodówce.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwicę z indyka, która będzie smaczna, a przy okazji szybka, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso, w tym przypadku polędwica z indyka. To kawałek, który charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu, przez co wspaniale sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Mniejsza, w porównaniu z czerwonym mięsem, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to opcja, która dużo lepiej nadaje się na codzienne obiady, gdyż nie stanowi niebezpieczeństwa dla układu krążenia. Mięso z indyka zawiera dużo białka, dzięki czemu jest naprawdę sycące. Poza tym to wspaniałe źródło tryptofanu, który umożliwia lepszy sen, a także witamin z grupy B, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To doskonały pomysł na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad. Ten prosty przepis pokaże ci jak przyrządzić najlepszą polędwicę z indyka. Choć zwykle podaje się ją w sosie własnym, to jednak najlepiej smakuje ta z dodatkiem słodko kwaśnych pomidorów i śmietanki. Idealnie skomponuje się z makaronem, ale również ryżem czy ziemniakami.
Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy z indyka
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023