Przepis na krem z cukinii krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
garnek, toster, robot kuchenny

Na dnie garnka rozgrzej oliwę.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Wrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę i podsmażaj aż się zeszkli.

Do garnka wlej wodę lub bulion (ok. 500 ml).

Cukinię umyj i pokrój w plastry.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.

Warzywa wrzuć do garnka i doprowadź do wrzenia.

Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną.

Zblenduj całość na gładki krem i dopraw.

W tosterze podpiecz kromke pieczywa.

Grzankę pokrój w kostkę.

Zupę podawaj posypaną grzankami.

Zielona zupa krem w białym naczyniu, podana z grzankami i udekorowana listkami bazylii.
Krem z cukinii
Koszt przygotowania dania
15.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
136 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
brak danych

Krem z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie z cukinii

Zupa krem z cukinii to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie cukinii. Nie dość, że jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, to potrzebny do tego będzie wyłącznie jeden garnek i blender. Jednocześnie ugotować i wykorzystać zupę z cukinii można j na przeróżne sposoby. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i drugie śniadanie, a także jako posiłek zabrany ze sobą do pracy na wynos. Zadowoli również dzieci.

Krem z cukinii można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy przepis na zupę z cukinii, zajmuje nieco więcej czasu, jednak dzięki niemu zupa cukiniowa będzie miała nieco bardziej wyrazisty smak i aromat. W pierwszej kolejności należy przygotować bulion – pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszka, cebula) należy gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Następnie dorzucić kawałki umytych i obranych ziemniaków oraz plastry cukinii, a gdy zmiękną – całość zblendować. A jak zrobić zupę krem z cukinii szybciej, bez bulionu? Na dnie garna wystarczy rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulkę. Następnie zalać wodą, dodać kawałki ziemniaków i cukinii, gotować aż zmiękną i zblendować na jednolitą masę. Zajmie to zaledwie 15 minut, a zupa cukiniowa i tak zawsze wyjdzie pyszna.

Zupę krem z cukinii można doprawiać na ostro, dodając kilka ząbków czosnku lub papryczkę chilii. Dla osób preferujących delikatniejsze smaki świetnie sprawdzą się łagodne przyprawy, na przykład majeranek lub lubczyk. Obie wersje zadowolą nawet tych bardzo wymagających.

Najczęściej zupę z cukinii podaje z grzankami, jednak w roli dodatku świetnie sprawdzą się też groszek ptysiowy, pestki dyni, nasiona słonecznika, czy natka pietruszki.

Zaletą kremu z cukinii, oprócz smaku, prostoty i szybkości przygotowania, są też jej walory odżywcze. Jest to bardzo pożywne i sycące danie, a jednocześnie niskokaloryczne. Co więcej, stanowi źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dlatego jest to przepis, który idealnie sprawdzi w sytuacji kiedy chcemy zjeść coś zdrowego i pożywnego, a nie możemy poświecić połowy dnia na gotowanie.

Wartości odżywcze kremu z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
Białko
1.16 g
3.82 g

Węglowodany w kremie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
5.79 g
19.12 g
Węglowodany przyswajalne
4.88 g
16.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
3.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
1.72 g
5.67 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
1.32 g
Tłuszcze nienasycone
1.32 g
4.35 g
Tłuszcze jednonasycone
1.12 g
3.69 g
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
0.66 g
Cholesterol
0.76 mg
2.50 mg

Witaminy w przepisie na krem z cukinii

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
3.03 µg (mcg)
10.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.41 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
10.46 mg
34.52 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.27 mg
0.90 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.20 mg
Niacyna
0.47 mg
1.55 mg
Foliany
12.12 µg (mcg)
40.00 µg (mcg)
Beta karoten
37.05 µg (mcg)
122.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem z cukinii

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
144.65 mg
477.35 mg
Potas
193.58 mg
638.80 mg
Wapń
10.85 mg
35.80 mg
Fosfor
28.18 mg
93.00 mg
Magnez
11.82 mg
39.00 mg
Żelazo
0.35 mg
1.15 mg
Cynk
0.20 mg
0.68 mg
Miedź
0.05 mg
0.17 mg
Mangan
0.10 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z cukinii

Lista alergenów dla kremu z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania kremu z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Ziemniaki młode
300 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na krem z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób