Pasztet ze śliwką

Opublikowano: 28.04.2021 r., 18:13 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet ze śliwką podany na drewnianej desce, obok nóż i świeże liście laurowe.
Pasztet ze śliwką
Sprawdź najlepszy przepis na najsmaczniejszy pasztet ze śliwką. Pasztet z mięsa wieprzowego oraz z dodatkiem wątróbki drobiowej jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 160 min
133 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 24 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula - 1 średnia (50 g)
  • Pietruszka - 1 mała (27 g)
  • Bulion warzywny (120 ml)
  • Śliwki suszone - 10 sztuk (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, szpatułka, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet ze śliwką krok po kroku

W dużym garnku zagotuj około 2 litrów wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego.

Do gotującego się bulionu wrzuć mięso. Możesz je wcześnie pokroić w mniejsze, równe kawałki.

Mięso gotuj na małym ogniu około 90 minut.

Po ugotowaniu mięso wyjmij z wody, przełóż na talerz i pozostaw do wystudzenia. Pozostaw pół szklanki płynu z gotowania mięsa.

Na patelni rozgrzej olej.

Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż na patelnię i zeszklij.

Wątróbkę umyj i usuń z niej błonki. Pokrój w równe kawałki i przełóż do cebulki.

Wątróbkę z cebulą smaż około 10 minut.

Wątróbkę pozostaw do wystudzenia.

Mięso pokrój w wygodne do mielenia kawałki.

Zmiel mięso a następnie wątróbkę z cebulą.

Do zmielonego mięsa dodaj 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, jajka i połowę pozostawionego bulionu.

Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli pasztet jest suchy dodaj pozostałą część bulionu.

Połowę mięsa przełóż do 3 małych lub 2 dużych foremek.

Wzdłuż, na środku pasztetu ułóż śliwki.

Wylej pozostałą część mięsa.

Na wierzch pasztetu możesz położyć cienko pokrojone wzdłuż plasterki pietruszki.

W małych foremkach pasztet piecz 1 godzinę, w dużych 1 godzinę i 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet ze śliwką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat pasztetu ze śliwką

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet ze śliwką to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet mięsny ze śliwką suszoną i z wątróbki to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Świąteczny pasztet wieprzowy ze śliwką możesz przygotować zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i na święta Wielkanocne.

Przepis na pasztet ze śliwką nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak zrobić pasztet ze śliwką dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie ze śliwką

Lista alergenów dla pasztetu ze śliwką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pasztetu ze śliwką

na 100g gotowej potrawy

Delikatny i zdrowy domowy pasztet ze śliwką jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
190.24
133.17
Białko (g)
13.68
9.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
2.32
1.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.02
1.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
13.65
9.56
Tłuszcze nasycone (g)
5.56
3.89
Tłuszcze nienasycone (g)
8.09
5.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.20
4.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.89
1.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
406.60
284.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.47
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.12
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.24
0.87
Witamina E (mg)
0.35
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
403.95
282.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.44
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.42
2.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.85
55.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.52
19.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
85.18
59.62
Potas (mg)
245.80
172.06
Wapń (mg)
18.29
12.80
Fosfor (mg)
169.28
118.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.90
11.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.95
1.36
Cynk (mg)
2.07
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu ze śliwką 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu ze śliwką

Koszt składników
78.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pietruszka
27 g
1 mała
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 27 g
Bulion warzywny
120 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.57
Za 120 ml
Śliwki suszone
80 g
10 sztuk
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 80 g
Koszt składników
78.00