Przepis na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, tarka, szpatułka, patelnia

Soczewicę ugotuj w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) z odrobiną soli.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pozostaw do wystudzenia.

Kaszę ugotuj w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) z odrobiną soli.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pozostaw do wystudzenia.

Po wystudzeniu wymieszaj kaszę i soczewicę.

Marchewkę obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do wystudzonej soczewicy i kaszy.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na złoto drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ją do soczewicy, kaszy i marchwi.

Do masy wbij jajka, dodaj sporą szczyptę soli i pierzu, papryki słodkiej i szczyptę imbiru. Dodaj także posiekany koperek i natkę pietruszki.

Całość dokładnie wymieszaj i masę przełóż do dwóch małych foremek lub jednej dużej.

Pasztet piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej podany na drewnianej desce, przyozdobiony kurkami, obok ogórki kiszone.
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Koszt przygotowania dania
11.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
49

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet wegetariański z soczewicy, kaszy jaglanej i marchewki to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Możesz go również wykonać z soczewicy zielonej zamiast czerwonej. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Możesz również przygotować wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Jak zrobić pasztet z marchwi oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
261.08 kcal
221.92 kcal
Białko
13.74 g
11.68 g

Węglowodany w pasztecie z soczewicy i kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
43.16 g
36.69 g
Węglowodany przyswajalne
37.89 g
32.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.27 g
4.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
4.51 g
3.83 g
Tłuszcze nasycone
1.84 g
1.57 g
Tłuszcze nienasycone
2.67 g
2.27 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.59 g
1.36 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
0.91 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol
72.30 mg
61.45 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A
102.11 µg (mcg)
86.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.17 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.69 mg
2.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol
31.10 µg (mcg)
26.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.17 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.12 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.65 mg
0.55 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
85.74 µg (mcg)
72.88 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
693.46 µg (mcg)
589.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
36.43 mg
30.96 mg
Potas
306.91 mg
260.87 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń
34.03 mg
28.92 mg
Fosfor
148.26 mg
126.02 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.48 mg
21.66 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.48 mg
3.81 mg
Cynk
1.57 mg
1.33 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.48 mg
0.41 mg
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z soczewicy i kaszy jaglanej

Lista alergenów dla pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z soczewicy i kaszy jaglanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
300 g
3.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 300 g
Soczewica czerwona
400 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
12 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koperek
5 g
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 5 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób