Paprykarz wegański

Opublikowano: 21.11.2021 r., 12:39 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegański paprykarz na chlebie
Paprykarz wegański
Tradycyjna pasta do kanapek w wersji wegańskiej. Pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako posiłek w domu oraz na wakacjach.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
85 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Papryka czerwona - 2 papryki (240 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (20 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Marchewka - 1 marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, tarka, patelnia, pokrywka do patelni, pojemnik blendera

Przepis na paprykarz wegański krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Cebulę, paprykę i papryczkę chili pokrój w kostkę.

Marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie dodaj resztę warzyw.

Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

Do patelni dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Duś jeszcze około 5 minut i odstaw do wystudzenia.

Do naczynia od blendera włóż ugotowany ryż i przygotowane wcześniej warzywa.

Zblenduj pastę, ale nie na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na paprykarz wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat paprykarza wegańskiego

Pyszny paprykarz wegański to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek w ciągu dnia. Pasta z ryżu i warzyw jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Pasta wegańska zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Domowe smarowidło możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić paprykarz wegański? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cebulę, paprykę czerwoną i papryczkę chili kroimy w kostkę, a marchew trzemy na tarce na małych oczkach. Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Do patelni dodajemy resztę warzyw i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze na patelni pod przykryciem około 5 minut. Gotowe warzywa odstawiamy do wystudzenia. Na koniec do naczynia od blendera dodajemy ugotowany ryż i warzywa z patelni. Pastę blendujemy, ale nie na gładką masę. Powinny być wyczuwalne ziarna ryżu.

Przepis na paprykarz wegański nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych oraz pomaga przy bólach głowy. Zawierają również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B, potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Dobra wegańska pasta posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzi się podczas śniadania, a także podczas wyjazdu wakacyjnego. Domowy i dobry wege posiłek to również doskonała propozycja jako danie na kolacje. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w paprykarzu wegańskim

Lista alergenów dla paprykarza wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze paprykarza wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Wegański paprykarz posiada niski indeks glikemiczny oraz w przepisie posiada składniki, które mają wiele wartości odżywczych. Pasta jak najbardziej polecana jest dla każdego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
122.52
85.76
Białko (g)
2.53
1.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
20.45
14.31
Węglowodany przyswajalne (g)
17.95
12.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.49
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
3.99
2.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
0.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
2.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
1.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
0.41
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
136.02
95.22
Witamina B6 (mg)
0.26
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
59.97
41.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.17
0.82
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.06
Ryboflawina (mg)
0.08
0.06
Niacyna (mg)
1.75
1.23
Foliany (µg (mcg))
27.46
19.22
Beta karoten (µg (mcg))
1397.43
978.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
16.54
11.58
Potas (mg)
312.07
218.45
Wapń (mg)
15.61
10.93
Fosfor (mg)
75.56
52.89
Magnez (mg)
29.82
20.87
Żelazo (mg)
0.87
0.61
Cynk (mg)
0.56
0.39
Miedź (mg)
0.13
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny paprykarza wegańskiego 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paprykarza wegańskiego

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ryż brązowy
100 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
80 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 80 g
Koszt składników
38.00