Pączki twarogowe

Opublikowano: 11.01.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki twarogowe na talerzu
Pączki twarogowe
Pączki twarogowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Pączki z dodatkiem twarogu są bardzo delikatne w smaku i mają kremową konsystencję. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Mieszanie i łączenie i Czas smażenia 20 min
345 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Proszek do pieczenia (40 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na pączki twarogowe krok po kroku

W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Ciasto zagnieć na blacie i podziel na 30 równych kawałków.

Każdy z nich uformuj w kulę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni C.

Smaż przez około 5-6 minut, gotowe pączki same się obracają.

Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Posyp pączki cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki twarogowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat pączków twarogowych

Pączki twarogowe to doskonała propozycja na domowe ciasto drożdżowe z serem. Smaczne mini pączki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako deser podane z kawą lub herbatą. Przepis na pączki twarogowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, twaróg, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić pączki twarogowe? W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto zagnieć na blacie i podziel na 30 równych kawałków. Każdy z nich uformuj w kulę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia pączków za pomocą termometru cukierniczego. Pączki smaż partiami, tak aby zachowywały między sobą odległość. Smaż przez około 5-6 minut, gotowe pączki same się obracają. Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp pączki cukrem pudrem.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Możesz przygotować pączki w wersji mniej kalorycznej, piekąc je w piekarniku.

Podsumowując szybkie i pyszne błyskawiczne pączki twarogowe są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Pączki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Najlepsze pączki przygotujesz na bazie tłustego sera twarogowego.

Alergeny w pączkach twarogowych

Lista alergenów dla pączków twarogowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty

Wartości odżywcze pączków twarogowych

na 100g gotowej potrawy

Pączki twarogowe to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Pączki z dodatkiem twarogu zawierają także sporą ilość białka zwierzęcego oraz wapnia. Jeśli chcesz, aby pączki miały mniej kalorii, zamień cukier na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
575.82
345.49
Białko (g)
5.44
3.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
19.85
11.91
Węglowodany przyswajalne (g)
19.80
11.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
52.97
31.78
Tłuszcze nasycone (g)
4.93
2.96
Tłuszcze nienasycone (g)
48.04
28.83
Cholesterol (mg)
34.16
20.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
70.27
42.16
Potas (mg)
260.62
156.37
Wapń (mg)
112.16
67.30
Żelazo (mg)
1.31
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków twarogowych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków twarogowych

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
26.70