Przepis na pączki twarogowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Cukier 100 g pół szklanki
- Jajko 3 szt.
- Ser twarogowy tłusty 300 g
- Proszek do pieczenia 40 g
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Ciasto zagnieć na blacie i podziel na 30 równych kawałków.
Każdy z nich uformuj w kulę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni C.
Smaż przez około 5-6 minut, gotowe pączki same się obracają.
Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Posyp pączki cukrem pudrem.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Pączki twarogowe - cechy przepisu
Więcej o pączkach twarogowych
Pączki twarogowe to doskonała propozycja na domowe ciasto drożdżowe z serem. Smaczne mini pączki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako deser podane z kawą lub herbatą. Przepis na pączki twarogowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, twaróg, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić pączki twarogowe? W misce umieść jajka, dodaj cukier i twaróg, zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto zagnieć na blacie i podziel na 30 równych kawałków. Każdy z nich uformuj w kulę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 180 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia pączków za pomocą termometru cukierniczego. Pączki smaż partiami, tak aby zachowywały między sobą odległość. Smaż przez około 5-6 minut, gotowe pączki same się obracają. Umieść je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp pączki cukrem pudrem.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Możesz przygotować pączki w wersji mniej kalorycznej, piekąc je w piekarniku.
Podsumowując szybkie i pyszne błyskawiczne pączki twarogowe są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Pączki najlepiej spożyć w ciągu dwóch dni. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Najlepsze pączki przygotujesz na bazie tłustego sera twarogowego.
Wartości odżywcze pączków twarogowych
Energia i białka
Węglowodany w pączkach twarogowych
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy w przepisie na pączki twarogowe
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki twarogowe
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach twarogowych
Lista alergenów dla pączków twarogowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty