Omlet z chlebem
- Jajko (3 szt.)
- Chleb żytni razowy - 2 kromki (120 g)
- Ser żółty - 2 plasterki (20 g)
- Szynka kanapkowa - 2 plasterki (20 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na omlet z chlebem krok po kroku
Jajka rozbij do miski, dopraw do smaku i roztrzep.
Z pieczywa, sera i szynki przygotuj tradycyjną kanapkę.
Zamocz kanapkę w roztrzepanym jajku tak, aby cała nasiąkła.
Usmaż kanapkę w jajku na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat omletu z chlebem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie szybki przepis na omlet z chlebem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, pieczywo, szynkę, ser. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia. Omlet z chlebem możesz przygotować z dowolnymi dodatkami, postaw na szynkę dobrej jakości i ulubiony rodzaj sera. Może to być zwykły ser żółty lub nieco delikatniejszy w smaku ser mozzarella. Każdy rodzaj się nada, chodzi o to, aby ser się pięknie rozpuścił i połączył wnętrze kanapki otoczonej jajkiem.
Mój prosty przepis sprawdzi się na śniadanie, dlatego przekonaj się jak zrobić omlet z chlebem.
Jajka wbij do miski, roztrzep i dopraw do smaku. W tym czasie z pieczywa i Twoich ulubionych dodatków przygotuj tradycyjną kanapkę. Następnie zamocz pieczywo w jajku i usmaż na rozgrzanym oleju.
Po chwili nasz pyszny omlet z chlebem będzie dobry do spożycia. Możesz podawać go z dowolnym sosem lub z ketchupem. Skoro już wiesz, z czym podawać i jak zrobić omlet z chlebem na ciepło wykorzystaj mój przepis i przygotuj smaczny posiłek.
Będzie to pyszny pomysł na kolację lub na śniadanie dla całej swojej rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w omlecie z chlebem
Lista alergenów dla omletu z chlebem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze omletu z chlebem
Jeśli unikasz węglowodanów w pierwszej połowie dnia, przygotuj omlet bez dodatku pieczywa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.