Omlet ryżowy

Opublikowano: 19.07.2021 r., 16:06 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet ryżowy znajduje się na białym talerzu.
Omlet ryżowy
Omlet ryżowy to specjał japońskiej kuchni. Ten omlet można zrobić m.in. z kurczakiem i warzywami. Sprawdź, jak wygląda przepis na omlet ryżowy idealny na śniadanie!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
898 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Ryż biały 1/2 woreczka (50 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Papryka czerwona 1/4 sztuki (55 g)
  • Ketchup 2 łyżki (30 g)
  • Pieczarki 3 sztuki (60 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (60 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (36 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na omlet ryżowy krok po kroku

Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę. Obtocz go w ulubionej przyprawie do kurczaka.

1/4 papryki pokrój w małą kostkę.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Następnie dodaj kurczaka. Gdy będzie usmażony, przerzuć go do miski.

Następnie wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę, paprykę i pieczarki. Dodaj nieco soli i wymieszaj. Przesmażaj, aż woda wytrącona z pieczarek całkiem wyparuje. Następnie dodaj kurczaka, ryż oraz 1 łyżkę ketchupu. Wymieszaj i smaż ok. 2 minuty. Całość przełóż do miski.

Jajka wbij do osobnej miski i dobrze roztrzep. Dodaj do nich nieco soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Następnie wlej masę jajeczną i przez chwilę mieszaj ją delikatnie na patelni (najlepiej za pomocą pałeczek). Gdy masa z dołu się zetnie, na wciąż półsurowy środek wyłóż farsz. Następnie złóż boku omletu do środka i ściągnij gotowy omlet na talerze (łączeniem do dołu).

Omlet polej ketchupem (ok. 1 łyżka).

Jak oceniasz przepis na omlet ryżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat omletu ryżowego

Omuraisu to japoński omlet ryżowy. Składa się z dwóch elementów – wypełnienia i wierzchu. Taki omlet ma ryżowy farsz, który można przygotować z różnymi dodatkami. Jest to bardzo pożywane danie, które śmiało można zjeść nie tylko na śniadanie, ale też na obiad. W zależności od farszu omuraisu można też podać dla dzieci.

Jak zrobić omlet ryżowy? Należy najpierw przygotować farsz. Trzeba zacząć od ugotowania ryżu. Jeśli dodajesz kurczaka, to należy go pokroić i usmażyć. Przyprawy możesz dobrać według własnego gustu. Na osobnej patelni możesz przygotować cebulę i pieczarki, ale później wszystko należy ze sobą połączyć (w tym też ugotowany ryż). Taki farsz trzeba nałożyć na masę jajeczną, gdy ta zetnie się od dołu. Złożenie omuraisu i przełożenie na talerz tak, aby omlet był w całości, wymaga nieco wprawy – na początku może nie wyjść perfekcyjnie, ale nie należy się zrażać. Omlet i tak będzie pyszny!

Ten przepis na omlet ryżowy możesz zmodyfikować. Jeżeli zależy ci na tym, aby ten japoński omlet był bardziej fit, zamień część składników. Możesz zdecydować się na dodanie innych warzyw, np. czerwonej papryki. Ten omlet będzie smaczny także bez pieczarek. Jeśli ich nie lubisz, zrezygnuj z nich i w zamian daj coś, co bardziej będzie ci pasować. Odpowiednim dodatkiem będzie także papryczka chili, ale omuraisu dla dzieci powinno być łagodne.

Ciekawą opcją byłoby przygotowanie tego omletu z ryżem na słodko. Środek można wypełnić zupełnie innym farszem. Do ugotowanego ryżu można dodać śmietanę, cukier wanilinowy i rozgniecione banany. Zamiast ketchupu, ten omlet ryżowy może być polany sosem czekoladowym, daktylowym lub miodem. Można też pokusić się na dodanie posiekanych orzechów.

Omlet ryżowy można przygotować na wiele sposobów, a za każdym razem będzie równie dobry. Wszystko zależy od tego, czy chcemy zjeść omlet na słodko, na słono czy na ostro. Nie jest to ekspresowe danie, ponieważ przygotowanie mięsnego farszu zajmuje nieco czasu, ale jeśli masz wolną chwilę, to warto wypróbować taką wersję omuraisu.

Alergeny w omlecie ryżowym

Lista alergenów dla omletu ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze omletu ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
179.73
898.67
Białko (g)
7.55
37.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
13.05
65.25
Węglowodany przyswajalne (g)
12.40
61.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
3.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
10.89
54.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
9.57
Tłuszcze nienasycone (g)
8.98
44.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.26
31.28
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.72
13.61
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
100.44
502.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
61.10
305.49
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
1.25
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.95
84.73
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
2.45
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
2.63
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.22
201.11
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.14
10.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.01
125.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
219.18
1095.90
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
103.10
515.52
Potas (mg)
189.32
946.62
Wapń (mg)
19.65
98.27
Fosfor (mg)
106.61
533.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.82
69.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
3.33
Cynk (mg)
0.67
3.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu ryżowego 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu ryżowego

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
50 g
1/2 woreczka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Papryka czerwona
55 g
1/4 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 55 g
Ketchup
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Pieczarki
60 g
3 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
60 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 60 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
49.50