Rolada ze schabu

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada ze schabu podana na desce.
Rolada ze schabu
Rolada ze schabu to doskonała propozycja na pyszny obiad. Rolada pięknie się prezentuje a jest bardzo łatwa do przygotowania. Jest miękka i soczysta. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
285 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (300 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Masło klarowane (40 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na rolada ze schabu krok po kroku

Schab wieprzowy przekrój w połowie zostawiając centymetr od końca. Rozłóż mięso i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.

Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj dokładnie, wystudź farsz i wyłóż na schabie. Zwiń roladę i zwiąż nicią.

Na patelnię wlej olej rzepakowy i obsmaż roladę aby była rumiana z każdej strony.

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na rolada ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat rolady ze schabu

Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze schabu jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, pieczarki, cebula, suszone pomidory, bułka tarta, sól, pieprz oraz papryka ostra i natka pietruszki.

Jak zrobić roladki schabowe z musztardą? Schab wieprzowy, przekrój w połowie zostawiając centymetr od końca. Rozłóż mięso i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj dokładnie, wystudź farsz i wyłóż na schabie. Zwiń roladę i zwiąż nicią. Na patelnię wlej olej rzepakowy i obsmaż roladę aby była rumiana z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Zdejmij nić i pokrój lekko przestygnięte mięso. Podawaj z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.

Schab wieprzowy, z którego przygotowana jest rolada jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B.

Podsumowując pyszna rolada ze schabu to świetny pomysł na smaczną kolację lub na obiad. Rolada z piekarnika z pieczarkami może być także przygotowana z mięsem mielonym lub z boczkiem. Smaczna rolada może być także domową wędliną na kanapki.

Alergeny w roladzie ze schabu

Lista alergenów dla rolady ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze rolady ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Rolada schabowa to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym makroelementem w naszej diecie. Rolada jest dobrym daniem na diecie redukcyjnej. Danie nie zawiera dużych ilości tłuszczu i jest nisko kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
158.55
285.39
Białko (g)
15.20
27.36
Fenyloalanina (mg)
0.60
1.09
Brak danych dla: pieczarki, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
5.57
10.03
Węglowodany przyswajalne (g)
4.51
8.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
8.37
15.07
Tłuszcze nasycone (g)
3.61
6.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
8.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.58
6.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.13
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.05
Brak danych dla: bułka tarta, masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.63
87.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
20.63
37.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.51
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.17
5.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.46
Witamina E (mg)
0.16
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.98
32.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.21
11.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.95
17.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.75
57.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
48.76
87.76
Potas (mg)
484.73
872.51
Wapń (mg)
15.92
28.65
Fosfor (mg)
180.77
325.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.78
53.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.75
Cynk (mg)
1.21
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady ze schabu 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady ze schabu

Koszt składników
72.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
72.80