Przepis na rolada ze schabu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Schab wieprzowy przekrój w połowie zostawiając centymetr od końca. Rozłóż mięso i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.

Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj dokładnie, wystudź farsz i wyłóż na schabie. Zwiń roladę i zwiąż nicią.

Na patelnię wlej olej rzepakowy i obsmaż roladę aby była rumiana z każdej strony.

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

Rolada ze schabu podana na desce.
Rolada ze schabu
Koszt przygotowania dania
38.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
44

Rolada ze schabu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie ze schabu

Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze schabu jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, pieczarki, cebula, suszone pomidory, bułka tarta, sól, pieprz oraz papryka ostra i natka pietruszki.

Jak zrobić roladki schabowe z musztardą? Schab wieprzowy, przekrój w połowie zostawiając centymetr od końca. Rozłóż mięso i dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dodaj na koniec bułkę tartą i wymieszaj dokładnie, wystudź farsz i wyłóż na schabie. Zwiń roladę i zwiąż nicią. Na patelnię wlej olej rzepakowy i obsmaż roladę aby była rumiana z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Zdejmij nić i pokrój lekko przestygnięte mięso. Podawaj z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty.

Schab wieprzowy, z którego przygotowana jest rolada jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B.

Podsumowując pyszna rolada ze schabu to świetny pomysł na smaczną kolację lub na obiad. Rolada z piekarnika z pieczarkami może być także przygotowana z mięsem mielonym lub z boczkiem. Smaczna rolada może być także domową wędliną na kanapki.

Wartości odżywcze rolady ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
158.55 kcal
285.39 kcal
Białko
15.20 g
27.36 g
Brak danych dla: masło klarowane, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
8.37 g
15.07 g
Tłuszcze nasycone
3.61 g
6.50 g
Tłuszcze nienasycone
4.76 g
8.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.58 g
6.44 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
2.13 g

Witaminy w przepisie na rolada ze schabu

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.51 mg
0.92 mg
Brak danych dla: masło klarowane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.48 mg
0.87 mg
Brak danych dla: masło klarowane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.21 mg
11.18 mg
Brak danych dla: masło klarowane, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rolada ze schabu

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
48.76 mg
87.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
484.73 mg
872.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
15.92 mg
28.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
180.77 mg
325.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.78 mg
53.61 mg
Brak danych dla: masło klarowane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
1.75 mg
Brak danych dla: masło klarowane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.21 mg
2.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.31 mg
Brak danych dla: masło klarowane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady ze schabu 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie ze schabu

Lista alergenów dla rolady ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania rolady ze schabu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
72.80
Jak oceniasz przepis na rolada ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób