Przepis na brizol krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso wieprzowe pokrój w plastry i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem. Oprósz w mące.

Cebulę pokrój w pióra. Pieczarki w ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pieczarki z cebulą. Dopraw i posyp natką pietruszki.

Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż nabierze złotego koloru.

Podawaj na talerzu mięso a na nim połóż cebulę i pieczarki.

Brizol z sosem pieczarkowo-cebulowym podany jest na białym talerzu.
Brizol
Koszt przygotowania dania
34.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
438 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Brizol - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brizolu

Brizol to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie brizol przygotowuje się z mięsa wołowego a dokładniej polędwicy. Można go wykonać z mięsa mielonego lub dobrze rozbitego kawałka szynki lub polędwicy. Sprawdzony przepis na brizol jest łatwy w przygotowaniu więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego posiłku będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: szynka lub karkówka wieprzowa, cebula, pieczarki, mąka pszenna, olej rzepakowy oraz sól i pieprz.

Jak zrobić brizol? Na początek mięso pokrój w plastry i dobrze rozbij tłuczkiem na cienki plaster. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz oprósz w mące. Pokrój cebulę w pióra, a pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę wraz z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Teraz czas na mięso. Podgrzej olej na patelni smaż mięso około 2 minuty z każdej strony aż będzie złote. Podawaj na talerzu a na wierzch ułóż cebulę z pieczarkami. Dobrym dodatkiem jest puree ziemniaczane.

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując bryzol wieprzowy z pieczarkami to danie podawane za czasów PRL-u. Szybki w przygotowaniu brizol idealnie sprawdzi się jako pyszny posiłek dla całej rodziny. Pomysł na bryzol możesz wykorzystać jako danie na kolacje dla znajomych i przygotować go z polędwicy wieprzowej. Brizol możesz podać saute bez dodatku pieczarek i cebuli.

Wartości odżywcze brizola

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
219.47 kcal
438.93 kcal
Białko
8.66 g
17.32 g

Węglowodany w brizolu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.32 g
12.65 g
Węglowodany przyswajalne
5.73 g
11.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
1.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
17.73 g
35.46 g
Tłuszcze nasycone
4.24 g
8.48 g
Tłuszcze nienasycone
13.49 g
26.98 g
Tłuszcze jednonasycone
9.94 g
19.89 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.54 g
7.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
29.17 mg
58.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na brizol

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.21 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.08 mg
6.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.23 µg (mcg)
36.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brizol

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
21.03 mg
42.07 mg
Potas
241.36 mg
482.73 mg
Wapń
8.17 mg
16.35 mg
Fosfor
113.04 mg
226.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.08 mg
28.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.79 mg
1.58 mg
Cynk
0.99 mg
1.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brizola 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brizolu

Lista alergenów dla brizola przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania brizola

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
400 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Natka pietruszki
1 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 1 g
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na brizol
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób