Bryzol z jajkiem

Opublikowano: 07.04.2023 r., 10:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jajko sadzone
Bryzol z jajkiem
Poznaj przepis na tradycyjny, polski bryzol z jajkiem sadzonym.
Przygotowanie 30 min
547 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (450 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 czubata łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na bryzol z jajkiem krok po kroku

Mięso włóż do miski, wymieszaj z jednym jajkiem i mąką. Doprawić.

Cebulę i pieczarki drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.

Z masy mięsnej uformuj niewielkie kule, spłaszcz dłonią z góry i usmaż na patelni obustronnie.

Usmaż jajka sadzone.

Na kotlety wyłóż porcję pieczarek i cebulki i jajko sadzone.

Jak oceniasz przepis na bryzol z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat bryzolu z jajkiem

Bryzol z jajkiem to potrawa charakterystyczna przede wszystkim dla kuchni dawnych czasów PRL-u. To bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się na obiad zwłaszcza dla osób ceniących sobie tradycyjne, polskie dania. Jak zrobić bryzol z jajkiem i z pieczarkami, aby był naprawdę dobry i smaczny? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będzie drobno siekane mięso wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe, cebula, pieczarki, jajka oraz niewielka ilość oleju do smażenia i mąki. Sam przepis na bryzol z jajkiem jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jedyne co trzeba zrobić to wymieszać mięso z drobno posiekaną cebulką i pieczarkami, uformować okrągłe, płaskie kotlety, podsmażać na patelni i podawać z jajkami sadzonymi. To wszystko, co musisz zrobić, aby powstał najlepszy, tradycyjny bryzol z jajkiem, pieczarkami i cebulką. Można podawać go z puree ziemniaczanym lub innymi dowolnymi dodatkami. Jeśli chcesz przygotować to danie w wersji nieco bardziej fit, mniej kalorycznej i o mniejszej zawartości tłuszczu, zamiast czerwonego mięsa możesz wykorzystać mięso drobiowe, na przykład z indyka. Jako przyprawy często wystarczy sama sól i pieprz, jednak mięso możesz doprawić, tak jak lubisz, dopasowując to indywidualnie do swoich preferencji smakowych. Jeśli planujesz przygotować pyszny bryzol z jajkiem, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis i dowiedzieć się jak przygotować to danie krok po kroku.

Alergeny w bryzolu z jajkiem

Lista alergenów dla bryzolu z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bryzolu z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Połączenie cebuli, pieczarek i tłustego mięsa może być ciężkostrawne zwłaszcza dla osób z problemami ze strony układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
188.73
547.31
Białko (g)
11.68
33.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
2.80
8.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.46
7.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
14.36
41.66
Tłuszcze nasycone (g)
5.96
17.27
Tłuszcze nienasycone (g)
8.41
24.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.82
19.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
4.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
119.62
346.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
37.80
109.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.72
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.43
4.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.80
109.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
1.12
Ryboflawina (mg)
0.29
0.85
Niacyna (mg)
2.75
7.96
Foliany (µg (mcg))
20.12
58.35
Beta karoten (µg (mcg))
3.40
9.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
60.39
175.14
Potas (mg)
234.28
679.40
Wapń (mg)
22.54
65.35
Fosfor (mg)
146.57
425.04
Magnez (mg)
14.74
42.75
Żelazo (mg)
1.02
2.95
Cynk (mg)
1.45
4.20
Miedź (mg)
0.10
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny bryzolu z jajkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bryzolu z jajkiem

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
450 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 czubata łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
53.00