Raclette

Opublikowano: 15.01.2022 r., 20:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Raclette podane na małych patelniach z warzywami.
Raclette
Raclette to serowa uczta, która wspaniale się sprawdzi na wszelkiego rodzaju spotkania, nawet te uroczyste. Ma wspaniały smak, a także wspaniałą konsystencję.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 45 min
229 kcal
Kcal w porcji
94 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser ementaler (250 g)
  • Pieczarki (50 g)
  • Pomidory koktajlowe (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, zestaw do raclette

Przepis na raclette krok po kroku

Ser pokrój w grube plastry.

Pieczarki obierz i pokrój na plasterki.

Pomidorki przekrój na mniejsze cząstki.

Nagrzej grill.

Na płytki z zestawu do raclette wyłóż ser, następnie warzywa, dopraw przyprawami.

Płytki ustaw na grillu i pozostaw na nim przez kilka minut, do roztopienia się sera.

Jak oceniasz przepis na raclette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat raclette

Słowo „raclette” pochodzi od francuskiego czasownika „racler”, oznaczającego skrobać. Jest to aluzja do sposobu, w jaki roztopiony ser jest zeskrobywany z patelni po przeniesieniu go do urządzenia grzewczego. Podobnie jak fondue, raclette jest typowym posiłkiem après-ski, charakterystycznym dla kuchni Szwajcarii. Tradycyjnie trzymano ser nad ogniem, aby był kremowy i miękki. Obecnie większość restauracji zamiast tego używa specjalistycznego urządzenia grzewczego, które może podgrzewać spore jego ilości.

Podczas gdy słowo raclette odnosi się do specyficznego alpejskiego sera znanego ze swojej zdolności do topienia, jest ono również używane do określania tradycyjnego szwajcarskiego posiłku z niego przygotowanego, który jest czymś znacznie więcej niż tylko topionym serem.

W większości tradycyjnych restauracji w Szwajcarii raclette znaleźć można przygotowywane na specjalnym urządzeniu zaprojektowanym do podgrzewania dużych ilości sera. Raclette można jednak przyrządzić również w domu, w znacznie mniejszych porcjach, korzystając z zupełnie innego urządzenia, zawierającego małe patelnie, w których można roztopić ser. Ten sprzęt można zakupić w każdym większym sklepie i będzie świetnym wyborem dla osób, które pokochają to danie, gdyż umożliwia jego przygotowanie w kilka chwil. Jednak nie potrzeba specjalnych narzędzi, aby cieszyć się nim w domu. Ser raclette można łatwo stopić na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Może to zająć trochę więcej czasu, jednak efekt końcowy będzie równie zadowalający

Przepis na raclettę przygotowaną w domu jest niezwykle prosty. Nieco podobny do foundue, jednak różni się tym, że dodaje się do sera dodatki. W zależności od preferencji można je serwować z ziemniakami albo tak jak w recepturze z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Idealnie sprawdzi się również wędlina.

Najlepiej wykorzystać do tego dania szwajcarski ser, jednak jego dostępność nie zawsze jest dobra. Ser na raclettę można kupić w dużych marketach lub zastąpić go innymi gatunkami dostępnymi w mniejszych sklepach. To danie idealnie współgra również z dodatkiem wina. Jeśli zastanawiasz się jakie wino do raclette wybrać, to najlepiej postawić na białe, wytrawne.

Alergeny w raclette

Lista alergenów dla Raclette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser ementaler

Wartości odżywcze raclette

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera sporo nasyconych tłuszczów, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kcal)
243.87
229.23
Białko (g)
17.19
16.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany (g)
2.69
2.53
Węglowodany przyswajalne (g)
2.32
2.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz (g)
18.35
17.25
Tłuszcze nasycone (g)
12.70
11.94
Tłuszcze nienasycone (g)
5.65
5.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.17
4.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.45
Cholesterol (mg)
76.00
71.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(94g)
Witamina A (µg (mcg))
118.40
111.30
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
1.03
0.97
Witamina C (mg)
3.02
2.84
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.32
Witamina E (mg)
0.16
0.15
Retinol (µg (mcg))
109.33
102.77
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.28
0.26
Niacyna (mg)
0.64
0.60
Foliany (µg (mcg))
19.27
18.11
Beta karoten (µg (mcg))
96.47
90.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód (mg)
547.67
514.81
Potas (mg)
170.47
160.24
Wapń (mg)
468.93
440.79
Fosfor (mg)
380.27
357.45
Magnez (mg)
22.73
21.37
Żelazo (mg)
0.28
0.26
Cynk (mg)
2.70
2.54
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny raclette 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania raclette

Koszt składników
18.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser ementaler
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Pieczarki
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Pomidory koktajlowe
75 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 75 g
Koszt składników
18.40