Omlet ryżowy
- Ryż biały - 1/2 woreczka (50 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Papryka czerwona - 1/4 sztuki (55 g)
- Ketchup - 2 łyżki (30 g)
- Pieczarki - 3 sztuki (60 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (60 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na omlet ryżowy krok po kroku
Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę. Obtocz go w ulubionej przyprawie do kurczaka.
1/4 papryki pokrój w małą kostkę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Następnie dodaj kurczaka. Gdy będzie usmażony, przerzuć go do miski.
Następnie wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę, paprykę i pieczarki. Dodaj nieco soli i wymieszaj. Przesmażaj, aż woda wytrącona z pieczarek całkiem wyparuje. Następnie dodaj kurczaka, ryż oraz 1 łyżkę ketchupu. Wymieszaj i smaż ok. 2 minuty. Całość przełóż do miski.
Jajka wbij do osobnej miski i dobrze roztrzep. Dodaj do nich nieco soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Następnie wlej masę jajeczną i przez chwilę mieszaj ją delikatnie na patelni (najlepiej za pomocą pałeczek). Gdy masa z dołu się zetnie, na wciąż półsurowy środek wyłóż farsz. Następnie złóż boku omletu do środka i ściągnij gotowy omlet na talerze (łączeniem do dołu).
Omlet polej ketchupem (ok. 1 łyżka).
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Gulasz wołowy
-
Papryka faszerowana
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Brizol
-
Pieczarki faszerowane
-
Krokiety z mięsem
-
Kulebiaki
-
Rolada serowa
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Rolada ze schabu
-
Raclette
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Roladki ze schabu
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Dania z pieczarkami
Więcej informacji na temat omletu ryżowego
Omuraisu to japoński omlet ryżowy. Składa się z dwóch elementów – wypełnienia i wierzchu. Taki omlet ma ryżowy farsz, który można przygotować z różnymi dodatkami. Jest to bardzo pożywane danie, które śmiało można zjeść nie tylko na śniadanie, ale też na obiad. W zależności od farszu omuraisu można też podać dla dzieci.
Jak zrobić omlet ryżowy? Należy najpierw przygotować farsz. Trzeba zacząć od ugotowania ryżu. Jeśli dodajesz kurczaka, to należy go pokroić i usmażyć. Przyprawy możesz dobrać według własnego gustu. Na osobnej patelni możesz przygotować cebulę i pieczarki, ale później wszystko należy ze sobą połączyć (w tym też ugotowany ryż). Taki farsz trzeba nałożyć na masę jajeczną, gdy ta zetnie się od dołu. Złożenie omuraisu i przełożenie na talerz tak, aby omlet był w całości, wymaga nieco wprawy – na początku może nie wyjść perfekcyjnie, ale nie należy się zrażać. Omlet i tak będzie pyszny!
Ten przepis na omlet ryżowy możesz zmodyfikować. Jeżeli zależy ci na tym, aby ten japoński omlet był bardziej fit, zamień część składników. Możesz zdecydować się na dodanie innych warzyw, np. czerwonej papryki. Ten omlet będzie smaczny także bez pieczarek. Jeśli ich nie lubisz, zrezygnuj z nich i w zamian daj coś, co bardziej będzie ci pasować. Odpowiednim dodatkiem będzie także papryczka chili, ale omuraisu dla dzieci powinno być łagodne.
Ciekawą opcją byłoby przygotowanie tego omletu z ryżem na słodko. Środek można wypełnić zupełnie innym farszem. Do ugotowanego ryżu można dodać śmietanę, cukier wanilinowy i rozgniecione banany. Zamiast ketchupu, ten omlet ryżowy może być polany sosem czekoladowym, daktylowym lub miodem. Można też pokusić się na dodanie posiekanych orzechów.
Omlet ryżowy można przygotować na wiele sposobów, a za każdym razem będzie równie dobry. Wszystko zależy od tego, czy chcemy zjeść omlet na słodko, na słono czy na ostro. Nie jest to ekspresowe danie, ponieważ przygotowanie mięsnego farszu zajmuje nieco czasu, ale jeśli masz wolną chwilę, to warto wypróbować taką wersję omuraisu.
Alergeny w omlecie ryżowym
Lista alergenów dla omletu ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze omletu ryżowego
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.