Muffiny z gruszkami

Opublikowano: 09.03.2022 r., 10:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruszkowe muffiny na talerzu
Muffiny z gruszkami
Muffiny z gruszkami to wspaniała propozycja na pyszny słodki deser. Muffinki są doskonałe na kinder party dla dzieci, gdyż można je łatwo zjeść. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 15 min
498 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% - 2 małe opakowania (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Gruszka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (130 ml)
  • Proszek do pieczenia - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska

Przepis na muffiny z gruszkami krok po kroku

Gruszki umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój w drobną kostkę.

Do miski wbij jajka, dodaj i zmiksuj do powstania puszystej piany.

Dodaj jogurt naturalny i olej rzepakowy, zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj do masy kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

Dodaj gruszki i posiekaną gorzką czekoladę, wymieszaj.

Formę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na muffiny z gruszkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat muffinów z gruszkami

Muffiny z gruszkami to bardzo dobry pomysł na słodki deser dla dzieci i dorosłych. Muffinki z dodatkiem gruszek są bardzo czekoladowe i delikatnie wilgotne. Muffiny są świetnym zastępstwem dla ciasta i są łatwiejsze do zjedzenia bez użycia sztućców. Przepis na muffiny z gruszkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy, gruszka, czekolada gorzka, kakao, cukier, proszek do pieczenia.

Jak zrobić muffiny z gruszkami? Gruszki umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj i zmiksuj do powstania puszystej piany. Dodaj jogurt naturalny i olej rzepakowy, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do masy kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Dodaj gruszki i posiekaną gorzką czekoladę, wymieszaj. Formę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao 70-95%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D, E. Jajka zawierają także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.

Podsumowując pyszne babeczki to świetny pomysł na deser, który świetnie pasuje do kawy i herbaty. Babeczki pieczone w piekarniku są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez 2-3 dni. Szybkie babeczki można także upiec, używając silikonowych foremek do babeczek. Łatwe babeczki możesz przygotować z dziećmi.

Alergeny w muffinach z gruszkami

Lista alergenów dla muffinów z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze muffinów z gruszkami

na 100g gotowej potrawy

Muffiny z gruszkami to domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Muffinki powinny stanowić jedynie dodatek od naszej zbilansowanej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
276.70
498.06
Białko (g)
7.16
12.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
38.08
68.54
Węglowodany przyswajalne (g)
35.81
64.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
4.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
11.97
21.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
6.54
Tłuszcze nienasycone (g)
8.34
15.01
Cholesterol (mg)
67.73
121.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
2.82
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
49.75
89.55
Potas (mg)
370.71
667.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
144.29
259.72
Fosfor (mg)
251.38
452.48
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.44
71.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.56
4.60
Cynk (mg)
0.88
1.59
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinów z gruszkami 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinów z gruszkami

Koszt składników
34.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Jogurt naturalny 2%
300 g
2 małe opakowania
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Gruszka
250 g
2 średnie sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.67
Za 250 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
130 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.91
Za 130 ml
Proszek do pieczenia
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
34.70