Muffiny z gruszkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (6 szt.)
- Jogurt naturalny 2% - 2 małe opakowania (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Gruszka - 2 średnie sztuki (250 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (130 ml)
- Proszek do pieczenia - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Cukier (250 g)
Przepis na muffiny z gruszkami krok po kroku
Gruszki umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój w drobną kostkę.
Do miski wbij jajka, dodaj i zmiksuj do powstania puszystej piany.
Dodaj jogurt naturalny i olej rzepakowy, zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj do masy kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
Dodaj gruszki i posiekaną gorzką czekoladę, wymieszaj.
Formę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut.
- Babeczka cytrynowa
- Babka piaskowa
- Babka ziemniaczana
- Babka cytrynowa
- Babka wielkanocna
- Muffiny bananowe
- Muffinki bananowe
- Ciasto cytrynowe
- Babka na oleju
- Babka majonezowa
- Babka gotowana
- Babka piaskowa wilgotna
- Babka jogurtowa
- Babeczki wielkanocne
- Babeczki z budyniem
- Babka cytrynowa wilgotna
- Babka marmurkowa
- Babka zebra
- Przepisy na babki
Więcej informacji na temat muffinów z gruszkami
Muffiny z gruszkami to bardzo dobry pomysł na słodki deser dla dzieci i dorosłych. Muffinki z dodatkiem gruszek są bardzo czekoladowe i delikatnie wilgotne. Muffiny są świetnym zastępstwem dla ciasta i są łatwiejsze do zjedzenia bez użycia sztućców. Przepis na muffiny z gruszkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy, gruszka, czekolada gorzka, kakao, cukier, proszek do pieczenia.
Jak zrobić muffiny z gruszkami? Gruszki umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj i zmiksuj do powstania puszystej piany. Dodaj jogurt naturalny i olej rzepakowy, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj do masy kakao, przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Dodaj gruszki i posiekaną gorzką czekoladę, wymieszaj. Formę do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao 70-95%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D, E. Jajka zawierają także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.
Podsumowując pyszne babeczki to świetny pomysł na deser, który świetnie pasuje do kawy i herbaty. Babeczki pieczone w piekarniku są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez 2-3 dni. Szybkie babeczki można także upiec, używając silikonowych foremek do babeczek. Łatwe babeczki możesz przygotować z dziećmi.
Alergeny w muffinach z gruszkami
Lista alergenów dla muffinów z gruszkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze muffinów z gruszkami
Muffiny z gruszkami to domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Muffinki powinny stanowić jedynie dodatek od naszej zbilansowanej diety.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.