Przepis na muffinki z budyniem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej.

Przygotuj budyń na mleku i odstaw do ostygnięcia.

Do miski wsyp mąkę przesianą przez sitko, dodaj jajko, mleko i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Do masy dodaj cukier, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier waniliowy lub aromat waniliowy, całość wymieszaj.

Do okrągłych foremek rozdziel po równo przygotowane ciasto, a następnie budyń.

Włóż babeczki do piekarnika i upiecz przez 10 -15 minut w 180 stopniach.

muffinki z budyniem
Muffinki z budyniem
Koszt przygotowania dania
7.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
157 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Muffinki z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffince z budyniem

Każdy z nas zapewne wie, czym są muffinki, ale jak przygotować je w prosty sposób? Dzisiaj przedstawię Wam przepis na muffinki z budyniem, który pokochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Muffinki z budyniem to świetny pomysły na deser lub słodką przekąskę dla dzieci. Dzisiaj przedstawię ci przepis, dzięki któremu w krótkim czasie wykonasz najlepsze babeczki.

Do ich przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które na pewno dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie. A nawet jest duża szansa, że masz je wszystkie w swoim domu. Przygotuj mąkę pszenną, mleko, jajko, budyń o dowolnym smaku, jedynak polecam budyń śmietankowy lub waniliowy, oprócz tego cukier i odrobinę oleju. Z tych kilku składników w 20 min przygotujesz bardzo dobre muffinki z budyniem.

Wystarczy, że mleko wlejesz do garnka i delikatnie podgrzejesz. Nie doprowadzaj jednak

do wrzenia. Po chwili do ciepłego mleka dodaj budyń. Ważne jest, aby cały czas mieszać, ponieważ masa budyniowa może szybko się przypalić. Gdy budyń zrobi się gęsty, ściągnij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia. W tym momencie przygotujemy ciasto. Do miski wsyp wcześniej przesianą mąkę przez sito, dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste i delikatne, następnie wbij jajko, wlej mleko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Teraz do masy dodaj cukier, proszek do pieczenia i jeśli chcesz, opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Dzięki temu dodatkowi muffinki będą bardziej aromatyczne. Jeśli, jednak zostawisz je bez tego dodatku, także będą pyszne. Przygotowaną masę rozłóż równomiernie do specjalnych foremek na babeczki, następnie rozłóż wcześniej przygotowany budyń. Upiecz babeczki w piekarniku przez 10 - 15 minut w 180 stopniach. Po tym krótkim czasie nasze muffinki z budyniem w środku będą dobre. To moja podstawowa wersja na słodkie babeczki, śmiało możesz dodać do środka odrobinę czekolady lub owoce np. wiśnie.

Zatem jeśli wiesz jak zrobić muffinki z budyniem, przygotuj je dla całej swojej rodziny. Na pewno każdy będzie zadowolony.

Wartości odżywcze muffiniki z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
315.97 kcal
157.99 kcal
Białko
7.72 g
3.86 g

Węglowodany w muffince z budyniem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
55.94 g
27.97 g
Węglowodany przyswajalne
55.86 g
27.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
7.01 g
3.50 g
Tłuszcze nasycone
1.67 g
0.84 g
Tłuszcze nienasycone
5.34 g
2.67 g

Witaminy w przepisie na muffinki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.93 mg
1.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
66.89 µg (mcg)
33.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z budyniem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
92.92 mg
46.46 mg
Potas
100.79 mg
50.39 mg
Wapń
39.74 mg
19.87 mg
Fosfor
87.54 mg
43.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.12 mg
9.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.56 mg
1.28 mg
Cynk
0.63 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffiniki z budyniem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffince z budyniem

Lista alergenów dla muffiniki z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffiniki z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na muffinki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób