Muffinki z budyniem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (140 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
Przepis na muffinki z budyniem krok po kroku
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej.
Przygotuj budyń na mleku i odstaw do ostygnięcia.
Do miski wsyp mąkę przesianą przez sitko, dodaj jajko, mleko i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Do masy dodaj cukier, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier waniliowy lub aromat waniliowy, całość wymieszaj.
Do okrągłych foremek rozdziel po równo przygotowane ciasto, a następnie budyń.
Włóż babeczki do piekarnika i upiecz przez 10 -15 minut w 180 stopniach.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat muffiniki z budyniem
Każdy z nas zapewne wie, czym są muffinki, ale jak przygotować je w prosty sposób? Dzisiaj przedstawię Wam przepis na muffinki z budyniem, który pokochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Muffinki z budyniem to świetny pomysły na deser lub słodką przekąskę dla dzieci. Dzisiaj przedstawię ci przepis, dzięki któremu w krótkim czasie wykonasz najlepsze babeczki.
Do ich przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które na pewno dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie. A nawet jest duża szansa, że masz je wszystkie w swoim domu. Przygotuj mąkę pszenną, mleko, jajko, budyń o dowolnym smaku, jedynak polecam budyń śmietankowy lub waniliowy, oprócz tego cukier i odrobinę oleju. Z tych kilku składników w 20 min przygotujesz bardzo dobre muffinki z budyniem.
Wystarczy, że mleko wlejesz do garnka i delikatnie podgrzejesz. Nie doprowadzaj jednak
do wrzenia. Po chwili do ciepłego mleka dodaj budyń. Ważne jest, aby cały czas mieszać, ponieważ masa budyniowa może szybko się przypalić. Gdy budyń zrobi się gęsty, ściągnij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia. W tym momencie przygotujemy ciasto. Do miski wsyp wcześniej przesianą mąkę przez sito, dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste i delikatne, następnie wbij jajko, wlej mleko i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Teraz do masy dodaj cukier, proszek do pieczenia i jeśli chcesz, opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Dzięki temu dodatkowi muffinki będą bardziej aromatyczne. Jeśli, jednak zostawisz je bez tego dodatku, także będą pyszne. Przygotowaną masę rozłóż równomiernie do specjalnych foremek na babeczki, następnie rozłóż wcześniej przygotowany budyń. Upiecz babeczki w piekarniku przez 10 - 15 minut w 180 stopniach. Po tym krótkim czasie nasze muffinki z budyniem w środku będą dobre. To moja podstawowa wersja na słodkie babeczki, śmiało możesz dodać do środka odrobinę czekolady lub owoce np. wiśnie.
Zatem jeśli wiesz jak zrobić muffinki z budyniem, przygotuj je dla całej swojej rodziny. Na pewno każdy będzie zadowolony.
Alergeny w muffince z budyniem
Lista alergenów dla muffiniki z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffiniki z budyniem
Możesz użyć budyniu o dowolnym smaku, najszybciej przygotujesz babeczki z budyniu instant. Jeśli chcesz, możesz przygotować go od podstaw samodzielnie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.