Przepis na makowiec z serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Na koniec partiami dodawaj masę serową. Do całości wsyp cukier waniliowy i porządnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie łyżką nakładaj na przemian masę makową i masę serową.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Makowiec z serem podany na białym talerzyku.
makowiec z serem
Koszt przygotowania dania
32.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
482 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Makowiec z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowcu z serem

Makowiec z serem to świetny wybór dla wszystkich miłośników prostych i niezwykle smacznych ciast. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników.

Przepis na makowiec z serem to świetna opcja na święta. Ten wigilijny placek jest naprawdę najlepszy. W kilka chwil można stworzyć całe ciasto, które zachwyca wszystkich smakiem i pięknym wyglądem. Całość robi się bez użycia dodatkowej warstwy ciasta, co pozwala jeszcze bardziej skrócić czas przygotowywania. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna. Do skrócenia całego procesu przygotowania przyda się gotowa masa makowa. Dzięki temu nie trzeba tworzyć osobno własnej masy. W dodatku ta kupiona w sklepie już od razu jest wzbogacona o odpowiednie bakalie, które sprawiają, że ciasto nie jest nudne czy mało wyraziste.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec z serem, który będzie pyszny, łatwy, a przy okazji dobry nawet dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobry pomysł na naprawdę tani wypiek. Całość robi się z gotową masą makową i twarogiem. Placek jest smaczny, ale również ciekawy. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. Ciasto najlepiej zrobić z twarogiem. W tym wypadku świetnie sprawdzi się ser bardzo drobno mielony, który wspaniale łączy się z makiem, a przy tym ma odpowiednią strukturę. Dobry będzie lekko słodki twaróg, choć do całości dodaje się także esencji cytrynowej, która lekko zmienia smak całości. To przepis idealny dla fanów domowych wypieków.

Wartości odżywcze makowca z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kalorie)
231.94 kcal
482.44 kcal
Białko
8.72 g
18.14 g

Węglowodany w makowcu z serem

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany
29.30 g
60.94 g
Węglowodany przyswajalne
27.09 g
56.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.21 g
4.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz
9.30 g
19.35 g

Składniki mineralne w przepisie na makowiec z serem

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód
218.45 mg
454.37 mg
Wapń
175.87 mg
365.81 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
2.69 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z serem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu z serem

Lista alergenów dla makowca z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania makowca z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
850 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Ser twarogowy chudy
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
37.60
Jak oceniasz przepis na makowiec z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób