Lody wegańskie

Opublikowano: 09.11.2021 r., 17:34 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie lody w miseczce
Lody wegańskie
Lody wegańskie to idealna propozycja na wakacyjne, ciepłe popołudnia. Jeśli chcesz przygotować dla dzieci zdrową i smaczną przekąskę to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Przygotowanie 5 min
267 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Banan - 1 sztuka (120 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) (50 ml)
  • Masło orzechowe - 2 łyżeczki (20 g)
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera, gałkownica do lodów

Przepis na lody wegańskie krok po kroku

Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Do pojemnika blendera włóż banana, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj.

Przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Jak oceniasz przepis na lody wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat lodów wegańskich

Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni szukamy czegoś dla ochłody- zimnych napoi, cienia i lodów. Dlatego dziś prezentujemy przepis na lody wegańskie. Które są nie tylko dobre w smaku, ale również bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść produktów odzwierzęcych lub szukasz zdrowego deseru, nie tylko dla dzieci, to jesteś w odpowiednim miejscu.

Tradycyjne lody zawierają śmietanę i dużą ilość cukru. Domowe lody wegańskie wyróżnia to, że słodki smak uzyskujemy z banana i syropu klonowego. W swoim składzie mają również mleko sojowe i masło orzechowe. Te cztery składniki sprawiają, że lody są niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lody wegańskie to wystarczy, że wszystko ze sobą zblendujesz i zmrozisz przez pół godziny. W ten sposób otrzymasz pyszne rozwiązanie na wakacyjny deser.

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za bardzo zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.

Te lody to najlepsze rozwiązanie jeśli potrzebny Ci pomysł na szybki deser. Aby przygotować nasze lody jeszcze szybciej możesz użyć wcześniej zamrożonych bananów. Ja do tego celu wykorzystuje takie, na których pojawią się już czarne plamki. Choć być może nie wyglądają zachęcająco, to jest to kolejny etap ich procesu dojrzewania. Wtedy też zwiększa się ich wartość odżywcza. Pomimo tego na tym etapie nie są polecane dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ też zwiększa się ich indeks glikemiczny. Jeśli użyjesz wcześniej zamrożonych owoców to po zblendowaniu lody będą od razu gotowe do spożycia.

Wybierając masło orzechowe poszukaj takiego, które nie zawiera w swoim składzie cukru, utwardzaczy czy soli. Najlepsze będzie to z opisem 100% i tylko jednym składnikiem- orzechami.

Alergeny w lodach wegańskich

Lista alergenów dla lodów wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Wartości odżywcze lodów wegańskich

na 100g gotowej potrawy

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za bardzo zdrowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
133.95
267.90
Białko (g)
3.70
7.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
19.17
38.33
Węglowodany przyswajalne (g)
17.07
34.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
4.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.86
11.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
3.24
Tłuszcze nienasycone (g)
4.24
8.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.68
5.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
3.12
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.85
3.69
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.55
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.35
10.71
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
1.99
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.46
0.93
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
3.14
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.13
42.26
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.00
32.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
51.08
102.15
Potas (mg)
283.59
567.18
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.72
21.44
Fosfor (mg)
48.36
96.72
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.49
68.97
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
2.94
Cynk (mg)
0.39
0.78
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów wegańskich 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów wegańskich

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
50 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 50 ml
Masło orzechowe
20 g
2 łyżeczki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
0.95
Za 20 g
Syrop klonowy
5 g
1 łyżeczka
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 5 g
Koszt składników
42.80