Przepis na wegańską szarlotkę krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, tarka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Wyłóż je na patelnię, dodaj cynamon oraz 24 g cukru. Dolej też odrobinę wody i dodawaj ją podczas duszenia jabłek. Jabłka podgrzewaj, aż zmiękną (i nadmiar soków wyparuje).

Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Mąkę, 220 g cukru, margarynę, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieć na ciasto. W razie, gdyby ciasto było bardzo twarde albo suche możesz dodać łyżkę napoju roślinnego na przykład migdałowego.

Połowę ciasta wyłóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Na ciasto wyłóż jabłka.

Na wierzch wyłóż starte na tarce ciasto.

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Ostudź ciasto i delektuj się smakiem.

Wegańska szarlotka
Wegańska szarlotka
Koszt przygotowania dania
7.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
95

Wegańska szarlotka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegańskiej szarlotce

Jabłecznik wegański bez jajka to najlepszy przepis na wegańską szarlotkę. Wystarczą zaledwie 4 składniki i pyszna fit, wegańska szarlotka jest gotowa. Ciasto z jabłkami wege jest jak najbardziej możliwe do wykonania. Jest krucha, przełożona aromatycznymi jabłkami z cynamonem i posypana kruszonką. Dla miłośników jabłeczników takie ciasto nawet w diecie wegańskiej spokojnie da się zrobić. Do jabłecznika wegańskiego przygotować należy tylko roślinną wege margarynę, poza tym nic specjalnego nie jest potrzebne.

Wegańska szarlotka to ciasto z jabłkami bez jajek, które możesz zrobić, gdy jesteś na diecie roślinnej. Nie znajdziesz w niej ani grama produktów zwierzęcych. Pomimo takiej wersji ciasta, jabłecznik wegański jest naprawdę pyszny i trudno się domyślić, ze jest to wypiek w pełni roślinny.

Składniki do zrobienia wege ciasta z jabłkami warto przygotować wcześniej. Jak zrobić wegańską szarlotkę? Chodzi przede wszystkim o roślinny odpowiednik masła lub margaryny. Zaopatrz się więc wcześniej w margarynę wegańską. Jest ona dostępna do kupienia w większych marketach, na działach lub w sklepach ze zdrową żywnością albo w internecie. Poza margaryną do składników należą zwyczajne produkty: mąka pszenna o typie 1850, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Przepis na wegańską szarlotkę to kruche ciasto bez jajek, które robi się tak jak tradycyjne. Należy je szybko zagniatać. Margaryna powinna być zimna, więc dodaj ją bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Surowe ciasto można dodatkowo schłodzić przez godzinę w lodówce. Możesz też od razu je przygotowywać dalej. Jedynie część na kruszonkę należy schłodzić w zamrażarce. Jeżeli podczas zagniatania zauważysz, że struktura ciasta kruchego staje się twarda albo jest zbyt sucha warto dodać łyżkę napoju roślinnego. Można też wykorzystać łyżkę mleczka kokosowego (stałej części).

Ciasto z jabłkami bez jajka to pyszna alternatywa da osób, które nie spożywają produktów zwierzęcych. Jak zrobić wegańską szarlotkę, aby była pyszna? Warto do jabłek dodać cynamon, który tworzy z nimi duet idealny. Do przepisu na wegańską szarlotkę nie trzeba dodawać aromatu, ale też nie zaszkodzi (np. aromat waniliowy lub inny ulubiony).

Jeśli zrobisz wegańską szarlotkę możesz dodać do niej zamiast cukru erytrytol albo ksylitol. To obniży indeks glikemiczny oraz zmniejszy wartość kaloryczną. Dodaj o 20 g mniej do ciasta, gdy zdecydujesz się na ich użycie w zamian za cukier. Wegańska szarlotka może być wykonana na innej mące, na przykład pszennej typu 500 albo orkiszowej. Dostosuj do własnych preferencji i/lub stanu zdrowia.

Wartości odżywcze wegańskiej szarlotki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
178.80 kcal
420.17 kcal
Białko
2.59 g
6.09 g

Węglowodany w wegańskiej szarlotce

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany
22.58 g
53.05 g
Węglowodany przyswajalne
19.17 g
45.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.41 g
8.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
8.84 g
20.77 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
5.51 g
Tłuszcze nienasycone
6.49 g
15.26 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wegańską szarlotkę

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A
86.35 µg (mcg)
202.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol
78.94 µg (mcg)
185.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.11 mg
Niacyna
0.94 mg
2.21 mg
Foliany
8.41 µg (mcg)
19.76 µg (mcg)
Beta karoten
80.83 µg (mcg)
189.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańską szarlotkę

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
79.13 mg
185.95 mg
Potas
133.54 mg
313.81 mg
Wapń
10.65 mg
25.03 mg
Fosfor
63.10 mg
148.29 mg
Magnez
25.31 mg
59.49 mg
Żelazo
0.71 mg
1.66 mg
Cynk
0.54 mg
1.27 mg
Miedź
0.09 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej szarlotki 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskiej szarlotce

Lista alergenów dla wegańskiej szarlotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania wegańskiej szarlotki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
260 g
2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 260 g
Cukier
24 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Margaryna wegańska
170 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.40
Za 170 g
Jabłko
1200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na wegańską szarlotkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób