Syrop klonowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w syropie klonowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Syrop klonowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
syrop klonowy 65 44
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego syropu klonowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak syrop klonowy indeks glikemiczny wynosi 65, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z syropem klonowym
Płatki owsiane, Miód, Cukier kokosowy, Brzoskwinie w syropie, Masło orzechowe, Syrop z agawy, Syrop daktylowy, Stewia, Melasa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla syropu klonowego

Syrop klonowy
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 65
(średni)

Przepisy z syropem klonowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto