Tajskie lody

Opublikowano: 04.07.2022 r., 13:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajskie lody podane w plastikowym pojemniczku. Lody udekorowane są rurką.
Tajskie lody
Tajskie lody to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Lody na bazie mleka kokosowego i owoców są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Czas mrożenia 360 min
93 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki (400 g)
  • Banan 1 średnia sztuka (120 g)
  • Cukier puder (10 g)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 1 szklanka (250 ml)
  • Sok z limonki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
blaszka do pieczenia, trzepaczka do jajek

Przepis na tajskie lody krok po kroku

Blaszkę schłodź w zamrażarce.

Truskawki umyj i pokrój w drobną kostkę, banana obierz i również pokrój w kostkę.

Owoce połóż na desce do krojenia, posyp je cukrem pudrem i rozgnieć płaską stroną szerokiego noża. Uzyskaną masę przełóż do miseczki.

Następnie do miseczki dodaj skórkę ze cytryny, cukier waniliowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.

Na koniec do masy dodaj sok z limonki i wymieszaj.

Tak uzyskaną masę przełóż do schłodzonej blaszki, rozprowadź równomiernie (masa powinna być cienka, jeśli masz za małą blaszkę, to część masy przełóż do innej blaszki) i włóż na minimum 6 godzin do zamrażarki.

Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki, przy pomocy płaskiej metalowej łopatki kuchennej uformuj z lodów rulony.

Tak uzyskane rulony przełóż do pucharków na lody i udekoruj według uznania świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na tajskie lody
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tajskich lodów

Tajskie lody przygotowywane są na bazie mleka kokosowego oraz dodatków (warto wykorzystać owoce, czekoladę oraz mięte). Tradycyjne tajskie przygotowuje się na zamrożonej płycie, której temperatura wynosi - 20°C. Na taką płytę wylewa się mleko kokosowe i dodaje wybrane dodatki, które następnie rozdrabnia się i równomiernie rozprowadza po płycie. Cienką warstwę zeskrobuje się za pomocą szpachelki do uzyskania rolek lodowych. Rolowane lody układa się obok siebie w pojemniczku i dekoruje posypkami. Przepis na tajskie lody jest prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać tajskie lody z owocami w domu delikatnie zmodyfikowano tradycyjny przepis. Do wykonania lodów w warunkach domowych niezbędne będą następujące produkty spożywcze: truskawki, banany, cukier puder, cukier wanilinowy, mleko kokosowe, sok z limonki oraz skórka z cytryny.

Jak zrobić tajskie lody? Blaszkę schłodź w zamrażarce. Truskawki umyj i pokrój w drobną kostkę, banana obierz i również pokrój w kostkę. Owoce połóż na desce do krojenia, posyp je cukrem pudrem i rozgnieć płaską stroną szerokiego noża. Uzyskaną masę przełóż do miseczki. Następnie do miseczki dodaj skórkę z cytryny, cukier waniliowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Na koniec do masy dodaj sok z limonki i wymieszaj. Tak uzyskaną masę przełóż do schłodzonej blaszki, rozprowadź równomiernie (masa powinna być cienka, jeśli masz za małą blaszkę, to część masy przełóż do innej blaszki) i włóż na minimum 6 godzin do zamrażarki. Gotowe lody wyciągnij z zamrażarki, przy pomocy płaskiej metalowej łopatki kuchennej uformuj z lodów rulony. Tak uzyskane rulony przełóż do pucharków na lody i udekoruj według uznania świeżymi owocami.

Podsumowując sprawdzony przepis na najlepsze tajskie lody warto wykorzystać do przygotowania deseru. Pyszne lody są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne lody świetnie sprawdzą się jako przekąska w ciepłe dni zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Alergeny w tajskich lodach

Lista alergenów dla tajskich lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tajskie lody

Wartości odżywcze tajskich lodów

na 100g gotowej potrawy

Tajskie lody to doskonały pomysł na samczy deser. Lody są bardzo orzeźwiające i zawierają sporo składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
46.72
93.44
Białko (g)
0.57
1.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.19
20.38
Węglowodany przyswajalne (g)
8.80
17.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
2.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.85
1.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
1.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
20.56
41.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.26
62.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.57
39.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.16
30.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.10
16.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
6.62
13.24
Potas (mg)
138.22
276.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.44
134.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
15.55
31.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.68
21.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
0.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tajskich lodów 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tajskich lodów

Koszt składników
29.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Banan
120 g
1 średnia sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
250 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Sok z limonki
20 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Koszt składników
29.40