Przepis na tort wegański krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, tarka, tortownica 20 cm, miska, trzepaczka do jajek, pojemnik blendera

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę, siemię lniane, szczyptę soli i pokruszone orzechy laskowe.

Jabłko i marchew zetrzyj na tarce.

Do drugiej miski wlej olej, sok pomarańczowy i łyżkę soku z cytryny. Do tego dodaj jabłko i marchew. Dokładnie wymieszaj.

Do mokrych składników wsyp zawartość miski z suchymi składnikami. Wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Ciasto rozłóż do dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez około godzinę, do suchego patyczka.

Do pojemnika blendera dodaj pozostałe składniki: tofu, napój migdałowy, masło orzechowe, sok z cytryny, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.

Wszystko zblenduj na gładką masę.

Kiedy ciasto ostygnie, posmaruj dolny blat kremem i przykryj drugim blatem.

Górę tortu posmaruj obficie kremem i posyp np. rozgniecionymi orzechami.

Tort wegański marchewkowy przystrojony cukrowymi marchewkami
Tort wegański
Koszt przygotowania dania
32.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
60

Tort wegański - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie wegańskim

Prezentujemy Państwu przepis na wegański tort. Przygotowany jest z samych roślinnych składników, więc jest bez jajek, mleka czy miodu. Będzie smacznym finałem na imprezę urodzinową lub święta.

Aby zrobić ten pyszny wege tort potrzebujesz dosłownie kilku chwil na jego przygotowanie.

Pracę nad tortem zaczniemy od przyrządzenia dwóch blatów. Przygotuj sobie dwie miski. Jedna będzie na składniki suche, a druga na mokre. Do pierwszego naczynia wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, mielone siemię lniane i pokruszone orzechy. Wymieszaj. Siemię zastępuje w tym przepisie jajka. A wrzucenie orzechów do suchych składników sprawi, że zostaną obtoczone mąką i w czasie pieczenia nie opadną na dno tortownicy. Do drugiej miski wlej olej, sok z pomarańczy i cytryny i dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłka i marchewki. Dokładnie wymieszaj. Do mokrych składników wsyp zawartość miski z suchymi składnikami. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Ciasto rozłóż równomiernie do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli nie masz, możesz upiec najpierw jeden a później drugi blat. Tak przygotowane ciasto marchewkowe piecz przez godzinę w 180 stopniach na funkcji grzania góra-dół.

Tort bez kremu to nie tort, dlatego pora na jego przygotowanie. Wystarczy zblendować na gładką masę tofu wraz z mlekiem migdałowym, masłem orzechowym, syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Tak przygotowany krem wegański do tortu jest puszysty, słodki i niebiańsko dobry.

Teraz wystarczy posmarować blat ciasta kremem, nałożyć na to drugi blat i ten również suto posmarować. Wierzch możecie przystroić np. startą na drobnych oczkach marchewką i pokruszonymi orzechami.

Mam nadzieję, że po naszych wskazówkach jak zrobić wegański tort uda Wam się ten smaczny wypiek i wykorzystacie go nie tylko na urodziny. Jeśli Wasza rodzina lub przyjaciele są fanami tradycyjnych tortów, to taka roślinna odmiana na pewno ich zadziwi i zauroczy.

Tort wegański będzie również idealny na imprezy dla dzieci.

Wartości odżywcze tortu wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
236.00 kcal
424.80 kcal
Białko
5.95 g
10.71 g

Węglowodany w torcie wegańskim

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
29.42 g
52.96 g
Węglowodany przyswajalne
25.53 g
45.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.89 g
7.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
11.55 g
20.78 g
Tłuszcze nasycone
1.27 g
2.29 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.85 g
17.74 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.97 g
12.55 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane, jabłko, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.74 g
4.92 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane, jabłko, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort wegański

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, orzechy laskowe, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane, orzechy laskowe, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mielone siemię lniane, jabłko, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
1.25 mg
2.25 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.50 mg
0.91 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
9.81 µg (mcg)
17.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, orzechy laskowe, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort wegański

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
80.87 mg
145.56 mg
Potas
192.59 mg
346.66 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
131.55 mg
236.79 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
72.30 mg
130.14 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
24.64 mg
44.36 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.27 mg
4.08 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane, olej rzepakowy, masło z orzechów arachidowych (ziemnych), ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie wegańskim

Lista alergenów dla tortu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
    • napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

W przepisie na tort wegański nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tortu wegańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
290 g
2 i 1/4 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.32
Za 290 g
Cukier trzcinowy
200 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cynamon
10 g
2 łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mielone siemię lniane
7 g
1 i 1/2 łyżeczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 7 g
Orzechy laskowe
110 g
3/4 szklanki
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.15
Za 110 g
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Marchewka
230 g
2 i 1/2 szklanki startej
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Olej rzepakowy
100 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jabłko
180 g
1/2 szklanki startego
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Sok pomarańczowy
125 ml
1/2 szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone
70 ml
1/3 szklanki
10.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 ml
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
20 g
2 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
0.95
Za 20 g
Syrop klonowy
20 g
2 łyżki
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.84
Za 20 g
Ekstrakt waniliowy
3 ml
1/2 łyżeczki
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 3 ml
Koszt składników
105.65
Jak oceniasz przepis na tort wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób