Sorbet truskawkowy

Opublikowano: 17.05.2022 r., 21:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sorbet truskawkowy przystrojony listkami miety
Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy to pyszne, puszyste lody o niesamowicie owocowym smaku. To świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas mrożenia 15 min
132 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki (500 g)
  • Cukier (100 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik zamykany, rondelek

Przepis na sorbet truskawkwowy krok po kroku

W rondelku umieść cukier.

Dodaj sok z jednej cytryny oraz dwie łyżki wody.

Całość gotuj, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Odstaw do ostygnięcia.

Truskawki umyj i osusz na sitku.

Truskawki zblenduj na gładką masę. Wlej do nich syrop cukrowy.

Umieść całość w pojemniku i schowaj do zamrażalnika.

Po dwóch godzinach wyciągnij i ponownie zblenduj całość. Schowaj w zamrażalniku.

Po godzinie powtórz jeszcze raz blendowanie. Umieść w zamrażalniku na minimum 6 godzin.

Lody są gotowe!

Jak oceniasz przepis na sorbet truskawkwowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sorbetu truskawkowego

Sorbet truskawkowy to pyszne, puszyste lody o niesamowicie owocowym smaku. To świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci.

Przepis na sorbet truskawkowy potrzebuje co prawda trochę czasu, ale z niego powstają lody, jakich pewnie nie jedliście jeszcze nigdy. Na samym początku należy ugotować syrop cukrowy z cukru, soku z cytryny i wody. Gdy cukier dobrze się rozpuści, należy odstawić całość do ostygnięcia. Gdy syrop stygnie, umyjcie dokładnie truskawki. Truskawki zblenduj, wlej do nich syrop i wymieszaj dokładnie. Teraz umieść masę w pojemniku i schowaj do zamrażalnika. Po dwóch godzinach wyciągnij lody i ponownie zblenduj. Schowaj do zamrażalnika i po godzinie ponownie zblenduj. Teraz wystarczy by poczekały w zamrażalniku około 6 godzin by dobrze się zamrozić. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić sorbet truskawkowy. Przygotowuje się je ze świeżych truskawek, więc najlepiej wykonać je w czerwcu, gdy na rynaczkach królują polskie, smaczne truskawki. Taki deser to dobry pomysł dla osób, które powinny być na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej, ponieważ w tym sorbecie jest pewność niepojawienia się szkodliwych składników. Ten pyszny, wegański sorbet poleca się dla małych i dużych.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w sorbecie truskawkowym

Lista alergenów dla sorbetu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sorbet truskawkwowy

Wartości odżywcze sorbetu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
88.61
132.92
Białko (g)
0.55
0.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
22.48
33.72
Węglowodany przyswajalne (g)
20.86
31.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
2.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.81
1.21
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
48.67
73.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.32
0.48
Foliany (µg (mcg))
20.00
30.00
Beta karoten (µg (mcg))
5.68
8.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
1.00
1.50
Potas (mg)
127.03
190.55
Wapń (mg)
13.26
19.89
Fosfor (mg)
19.61
29.42
Magnez (mg)
10.68
16.02
Żelazo (mg)
0.34
0.51
Cynk (mg)
0.12
0.17
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sorbetu truskawkowego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sorbetu truskawkowego

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
13.50