Wegańskie ciastka

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie ciastka ułożone na papierze do pieczenia, który znajduje się na marmurowym blacie.
Wegańskie ciastka
Wegańskie ciasta to doskonała propozycja na deser bez dodatku jajek i nabiału. Wegańskie ciasta są chrupiące i świetnie pasują jako dodatek do kawy i herbaty.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
343 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Olej kokosowy (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na wegańskie ciastka krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i kakao.

Ze składników zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta formuj kulki wielkości moreli, rozpłaszcz je delikatnie w dłoniach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym ciastku widelcem zrób wzorek.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

Gotowe ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciastka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat wegańskich ciastek

Wegańskie ciasteczka to doskonała propozycja na deser do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Przepis na wegańskie ciasteczka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej kokosowy, cukier, kakao, masło orzechowe, proszek do pieczenia.

Jak zrobić wegańskie ciastka? W misce umieść mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i kakao i zagnieć gładkie ciasto. z ciasta formuj kulki wielkości moreli, rozpłaszcz je delikatnie w dłoniach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym ciastku widelcem zrób wzorek. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie jeśli dbasz o linię. Olej kokosowy jest dobrym zamiennikiem masła w diecie wegańskiej. Jest on źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają zdolność do wchłaniania bezpośrednio, bez potrzeby trawienia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mają ponad to działanie bakteriobójcze. Olej kokosowy z racji roślinnego pochodzenia nie zawiera cholesterolu. Ma wysoką temperaturę dymienia, więc świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Pamiętaj aby wybrać olej rafinowany, gdyż jest on pozbawiony zapachu, olej nie rafinowany ma piękny kokosowy zapach co nie zawsze pasuje do wszystkich potraw.

Podsumowując proste ciastka z piekarnika są dobre dla dzieci jako deser. Pyszne i szybkie do zrobienia ciastka możesz przygotować dla niezapowiedzianych gości. Smaczne i łatwe ciasteczka mogą być także bazą do przygotowania deserów wegańskich.

Alergeny w wegańskich ciastkach

Lista alergenów dla wegańskich ciastek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze wegańskich ciastek

na 100g gotowej potrawy

Wegańskie ciastka to dobra alternatywa słodyczy bez jajek i nabiału. Ciastka zawierają cukier jeśli chcesz aby były mniej kaloryczne zamień go na ksylitol lub erytrytol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
458.11
343.58
Białko (g)
9.51
7.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
62.22
46.66
Węglowodany przyswajalne (g)
60.04
45.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
21.33
15.99
Tłuszcze nasycone (g)
15.02
11.27
Tłuszcze nienasycone (g)
6.30
4.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.08
Tiamina (mg)
0.40
0.30
Ryboflawina (mg)
0.22
0.16
Niacyna (mg)
4.48
3.36
Foliany (µg (mcg))
73.76
55.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
61.91
46.43
Potas (mg)
456.83
342.62
Wapń (mg)
135.17
101.38
Fosfor (mg)
307.33
230.50
Magnez (mg)
57.63
43.22
Żelazo (mg)
3.24
2.43
Cynk (mg)
1.06
0.79
Miedź (mg)
0.23
0.17
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich ciastek 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich ciastek

Koszt składników
30.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej kokosowy
100 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Koszt składników
30.10