Przepis na wegańskie ciastka krok po kroku
- Olej kokosowy 100 ml
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Kakao 16% (proszek) 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 20 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 100 g
W misce umieść mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i kakao.
Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta formuj kulki wielkości moreli, rozpłaszcz je delikatnie w dłoniach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym ciastku widelcem zrób wzorek.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
Gotowe ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto wegańskie
-
Tort marchewkowy
-
Tofurnik
-
Tort wegański
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegański chlebek bananowy
-
Wegańskie brownie
-
Wegańskie gofry
-
Piernik z pomidorów
-
Wegańskie ciasto czekoladowe
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie pancakes
-
Sernik wegański
-
Wegańskie pączki
-
Piernik wegański
-
Pierniki wegańskie
-
Wegańskie ciastka owsiane
-
Sernik z tofu
-
Wegańskie ciasta

(liczba kalorii)
Wegańskie ciastka - cechy przepisu
Więcej o wegańskich ciastkach
Wegańskie ciasteczka to doskonała propozycja na deser do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Przepis na wegańskie ciasteczka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej kokosowy, cukier, kakao, masło orzechowe, proszek do pieczenia.
Jak zrobić wegańskie ciastka? W misce umieść mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i kakao i zagnieć gładkie ciasto. z ciasta formuj kulki wielkości moreli, rozpłaszcz je delikatnie w dłoniach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym ciastku widelcem zrób wzorek. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie jeśli dbasz o linię. Olej kokosowy jest dobrym zamiennikiem masła w diecie wegańskiej. Jest on źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mają zdolność do wchłaniania bezpośrednio, bez potrzeby trawienia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mają ponad to działanie bakteriobójcze. Olej kokosowy z racji roślinnego pochodzenia nie zawiera cholesterolu. Ma wysoką temperaturę dymienia, więc świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Pamiętaj aby wybrać olej rafinowany, gdyż jest on pozbawiony zapachu, olej nie rafinowany ma piękny kokosowy zapach co nie zawsze pasuje do wszystkich potraw.
Podsumowując proste ciastka z piekarnika są dobre dla dzieci jako deser. Pyszne i szybkie do zrobienia ciastka możesz przygotować dla niezapowiedzianych gości. Smaczne i łatwe ciasteczka mogą być także bazą do przygotowania deserów wegańskich.
Wartości odżywcze wegańskich ciastek
Energia i białka
(75g)
Węglowodany w wegańskich ciastkach
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy w przepisie na wegańskie ciastka
(75g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie ciastka
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskich ciastkach
Lista alergenów dla wegańskich ciastek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)