Przepis na wegańskie naleśniki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 150 g 1 szklanka
- Płatki owsiane 35 g 1/3 szklanki
- Mielone siemię lniane 30 g 2 łyżki
- Mleko owsiane 450 ml 1 i 3/4 szklanki
- Olej rzepakowy 15 ml
Płatki owsiane zmiel w młynku na proszek.
Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone płatki, a także siemię wymieszaj razem.
Dodaj mleko owsiane i całość wymieszaj dokładne trzepaczką.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, następnie wlej 1 chochelkę ciasta naleśnikowego i smaż z obu stron do zarumienienia.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki 2
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słono
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Wegańskie naleśniki - cechy przepisu
Więcej o wegańskich naleśnikach
Wegańskie naleśniki to pyszna i łatwa alternatywa dla klasycznej wersji. Te roślinne robi się bez mleka i jajek. Choć zastąpienie jajek może wydawać się trudne wcale takie nie jest. Z tym przepisem możesz przekonać się, że zrobienie wege naleśników jest banalnie proste i potrzeba do tego tylko kilku prostych składników, które znajdują się w większości domowych spiżarni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie naleśniki, by podobnie jak w klasycznej wersji były delikatne, miękkie, a przy okazji nie rozpadały się na patelni, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Całość zabiera tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zapracowanych osób. Do przygotowania dobrze jest użyć specjalnej patelni, jednak spokojnie poradzi obie nawet ta najzwyklejsza. Dla obniżenia kaloryczności całego dania warto lekko posmarować patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem, ze względu na dobre nagrzanie metalu reszta nie będzie już przywierać do jej powierzchni. Najlepiej formować naleśniki przy pomocy chochelki i wlewać niewielkie ilości na patelnię. W przypadku zbyt dużych ilości naleśniki będą grube, przez co ciężej je usmażyć.
Przepis na wegańskie naleśniki jest nie tylko prosty, ale również smaczny i zdrowy. Do ich przygotowania używa się mąki pszennej, jednak można skorzystać z innej dowolnej. Świetnie sprawdzi się owsiana, czy mieszanka mąk bezglutenowych. Do całości dodaje się również siemienia lnianego, które jest wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a zwłaszcza na przeciwdziałanie stanom zapalnym w organizmie. To także dobre źródło błonnika, który jest niezwykle pomocny w utrzymaniu dobrego zdrowia układu pokarmowego.
Ten prosty przepis będzie świetny również dla początkujących osób ze względu na dużą prostotę. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać do powstania zwartej i jednolitej konsystencji.
To pomysł na lunch, śniadanie ale również na deser. Można przygotować je zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Będą również super opcją dla dzieci. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te pyszne wege naleśniki najlepiej podawać ze świeżymi owocami.
Wartości odżywcze wegańskich naleśników
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w wegańskich naleśnikach
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie naleśniki
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskich naleśnikach
Lista alergenów dla wegańskich naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Płatki owsiane
- mleko owsiane
- proszek do pieczenia