Krokiety z kapustą i grzybami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (270 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Suszone grzyby - 1 garść (10 g)
- Cebula - 1 mała cebula (50 g)
- Bułka tarta - 1/4 szklanki (54 g)
- Olej rzepakowy - 8 łyżek (96 ml)
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.
Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.
Z kapusty odlej płyn.
Kapustę pokrój i przełóż do garnka.
Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.
Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
Zwiń krokiety.
Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.
Smaż na złoty kolor z każdej strony.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie i smażyli na głębokim tłuszczu, danie nazywało się rissoles. Pierwsze wzmianki o panierowanych w bułce tartej krokietach pochodzą z XVIII wieku z Francji. To właśnie od francuskiego croquer, które oznacza chrupać, pochodzi polska nazwa krokiety. Najbardziej popularne krokiety w Polsce to te z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Takie postne danie, w wielu domach przygotowuje się na kolację wigilijną. Można do nich podać barszcz czerwony lub podać same. Krokiety przygotować można również z farszem z mięsa, z kapusty słodkiej, z kapusty słodkiej i mięsa, ze szpinaku, z soczewicy, z ziemniaków, z pieczarkami i serem, z jajkiem, z ziemniakami, z soczewicą czy z warzywami. Ważną częścią tego dania są naleśniki. Muszą one być puszyste i delikatne a co najważniejsze odpowiedniej grubości. Za cienkie będą zbyt delikatne aby utrzymać farsz i mogą się rwać podczas smażenia, za grube będą dominowały swoim smakiem farsz.
Krokiety z kapustą i grzybami są pyszną odmianą tradycyjnych krokietów. Danie kuchni wegetariańskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Krokiety z kapustą i grzybami możesz także przygotować na święta, będę pewną odmianą od tradycyjnych potraw. Dobre krokiety charakteryzują się dobrze przyprawionym, wyrazistym, smacznym farszem oraz puszystymi, delikatnymi i odpowiednio grubymi naleśnikami.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Najwięcej czasu zajmuje smażenie naleśników. Aby przyspieszyć tą czynność możesz smażyć naleśniki na dwóch a nawet trzech patelniach. Kapusta z grzybami do krokietów musi być dobrze przyprawiona inaczej danie wyjdzie mdłe ponieważ naleśniki mają delikatny, subtelny smak i potrzebują wyrazistych dodatków. Ważnym etapem przygotowań jest gotowanie kapusty na krokiety, dzięki temu jest ona miękka i delikatna. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami serem dowiesz się z dokładnego przepisu.
Krokiety to wyśmienite danie tradycyjne, które możesz przygotować w różnych wersjach i wprowadzić różne modyfikacje przez co dostosujesz je do każdej diety. Ciasto na krokiety możesz przygotować z mąki gryczanej, orkiszowej czy ryżowej, bez lub z jajkami, a farsz może być mięsny, wegetariański lub wegański.
Alergeny w krokietach z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla krokietów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze krokietów z kapustą i grzybami
Krokiety to smaczne danie kuchni polskiej. Mimo, że są ciężkie i dość tłuste znajdzie się dla nich miejsce raz na jakiś czas w zrównoważonej diecie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.