Kotlety z piekarnika

Opublikowano: 28.03.2022 r., 22:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne kotlety prosto z piekarnika
Kotlety z piekarnika
Kotlety w wersji beztłuszczowej to świetny pomysł na obiad, gdy jesteś na diecie lub nie chcesz spożywać potraw smażonych. Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
191 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na kotlety z piekarnika krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj w rękach.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie wbij jajka i wymieszaj całą masę.

Uformuj kotlety wielkości pięści i obtocz w bułce tartej.

Ułóż kulki mięsne na blaszce do pieczenia z papierem.

Piecz kotlety przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kotlety z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kotletów z piekarnika

Kotlety z piekarnika to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty przepis. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek, bułka tarta i tak naprawdę to wszystko.

Zatem, jak zrobić kotlety z piekarnika?

Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Taką masę z mięsa mielonego dokładnie wymieszaj lub rozgnieć dodatkowo widelcem. Uformuj kotlety wielkości pięści i obtocz mocno w bułce tartej. Przełóż przygotowane kulki mięsne na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w piekarniku przez około 20-30 minut. To ile czasu piec kotlety zależne jest od wielkości kulek. Mielone kotlety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też czyste mięso wołowe. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to mięso mieszane wieprzowo-wołowe, pasuje ono idealnie do tego rodzaju dania. Kotlety nie będą się rozpadać i będzie się je bardzo dobrze formowało, a po usmażeniu będą soczyste w środku. Będzie to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie obiadowe.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre. Pieczone mięso jest tak samo szybkie i łatwe w przygotowaniu co smażone, a dodatkowo pyszne i dużo mniej kaloryczne.

Skoro już znasz przepis na kotlety z piekarnika, wykorzystaj mój przepis na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w kotletach z piekarnika

Lista alergenów dla kotletów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Taka wersja kotletów będzie zdecydowanie mniej kaloryczna i delikatna niż ta tradycyjna smażona na oleju.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
239.17
191.33
Białko (g)
13.82
11.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
12.24
9.79
Węglowodany przyswajalne (g)
11.35
9.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
14.58
11.67
Tłuszcze nasycone (g)
6.68
5.34
Tłuszcze nienasycone (g)
7.90
6.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.21
4.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
1.35
Cholesterol (mg)
91.03
72.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
22.01
17.61
Witamina B6 (mg)
0.29
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
0.47
Witamina C (mg)
1.66
1.33
Retinol (µg (mcg))
22.01
17.61
Tiamina (mg)
0.59
0.47
Ryboflawina (mg)
0.27
0.21
Niacyna (mg)
3.58
2.87
Foliany (µg (mcg))
27.19
21.75
Beta karoten (µg (mcg))
4.32
3.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
160.58
128.46
Potas (mg)
238.80
191.04
Wapń (mg)
47.51
38.01
Fosfor (mg)
158.98
127.18
Magnez (mg)
20.64
16.52
Żelazo (mg)
1.51
1.21
Cynk (mg)
1.72
1.37
Miedź (mg)
0.09
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z piekarnika 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z piekarnika

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
30.80