Kotlety wegetariańskie
- Ryż brązowy - 1 szklanka (190 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 0,5 papryki (60 g)
- Bułka tarta - 0.25 szklanki, można użyć bezglutenowej (55 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek (120 ml)
Przepis na kotlety wegetariańskie krok po kroku
Ugotuj ryż al'dente (skróć czas gotowania o 3 minuty) i pozostaw go do wystudzenia w misce.
Do ryżu dodaj jajko, drobno posiekaną paprykę, starty ser cheddar i drobno pokrojoną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę przypraw dużą szczyptą pieprzu, dodaj pół łyżeczki soli i papryki słodkiej oraz małą szczyptę kurkumy.
Z masy uformuj 12 kotletów, obtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanej patelni aż uzyskają złoty kolor.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat kotletów wegetariańskich
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety wegetariańskie z ryżem i papryką.
Kotlety wegetariańskie są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Ryż brązowy jest dobrym źródłem błonnika. Dodatkowo zawiera sporo potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, manganu i żelaza, dostarcza witamin z grupy B i witaminę E. Ryż brązowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, jego spożywanie podnosi ilość antyoksydantów ogółem w organizmie. Posiada potencjał przeciwcukrzycowy, wspomaga obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, wspomaga proces redukcji masy ciała, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, szczególnie w odniesieniu do nowotworu jelita grubego. Warto również pamiętać, że ryż jest źródłem arsenu – metalu ciężkiego. Aby wyeliminować jego dostarczenie do organizmu wraz ze spożyciem, ryż należy namoczyć prze minimum 6 godzin, a najlepiej 12 godzin w wodzie i gotować w dużej ilości wody. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej dowiesz się z dokładnego przepisu.
Szybkie kotlety wegetariańskie są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką. Przepis na wegetariańskie kotlety jest łatwy w wykonaniu, aby szybciej przygotować kotleciki ryż możesz ugotować dzień wcześniej. Jarskie kotlety możesz usmażyć lub przygotować z piekarnika pieczone.
Wypróbuj więcej przepisów na wege i fit kotlety z kaszy, schabowy wegetariański czy kotlety z papryki.
Alergeny w kotletach wegetariańskich
Lista alergenów dla kotletów wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów wegetariańskich
Kotlety wegetariańskie dają wiele możliwości modyfikacji. Te, możesz przygotować w wersji bezglutenowej i o niskim IG wykorzystując bułkę tartą bezglutenową, kotleciki możesz upiec zamiast smażyć dzięki czemu obniżysz ich kaloryczność. Jest to pyszne danie, w którym możesz przemycić mnóstwo warzyw.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.